2. 12. 2020, 18:46 | Vir: STA

Minister za zdravje nakazal, kaj nas čaka do božiča in novega leta

Nebojša Tejić/STA

Pred večjim sproščenjem ukrepov za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom po oceni ministra Tomaža Gantarja potrebujemo rezervo v zdravstvenem sistemu. Opozarja, da število zasedenih bolnišničnih postelj na navadnih in intenzivnih oddelkih za covidne bolnike ostaja visoko. Izpostavil je tudi evropska opozorila pred prehitrim sproščanjem ukrepov.
 

Relevanten podatek in glavni kriterij glede morebitnega sproščanja je za Gantarja število zasedenih bolnišničnih postelj ter število bolnišničnih sprejemov in odpustov v domačo oskrbo, je v izjavi za medije pred današnjo sejo vlade v ožjem formatu dejal minister za zdravje.

Ob tem je spomnil, da je v Sloveniji že kar nekaj časa zasedenih okoli 200 postelj na intenzivnih oddelkih in več kot tisoč na navadnih. Večja zasedenost postelj je po njegovi oceni sicer tudi posledica večjega deleža okužb med starejšimi, ki običajno potrebujejo daljše hospitalizacije in zahtevnejše zdravljenje.

Za obsežnejše sproščanje protikoronskih ukrepov, kot meni minister, potrebujemo rezervo v zdravstvenem sistemu. Boji se tudi, da bo ob morebitnem večanju števila novih okužb zdravstveni sistem to težko zdržal.

"Vsi si želimo sproščanja ukrepov. Če želimo nekoliko bolj sproščeno preživeti božič in novo leto, enostavno ni druge možnosti, kot da spoštujemo navodila," je pozval. Po njegovih besedah v Sloveniji boj proti epidemiji covida-19 poteka primerljivo kot drugod, a kot kaže, smo pri nas manj dosledni pri upoštevanju ukrepov.

Gantar je danes sodeloval tudi na videokonferenci ministrov EU za zdravje glede trenutnih razmer v Evropi med pandemijo covida-19. Kot je povzel ključna sporočila, je stanje v Evropi zaskrbljujoče, saj so v zadnjih 14 dnevih našteli 20 odstotkov več okuženih. Po njegovih besedah vsi svetujejo, da do sproščanja ukrepov ne prihaja predčasno, predvsem v luči prihajajočih praznikov, da se epidemiološka slika ne bi poslabšala. Ob tem je minister spomnil na slovensko izkušnjo po obdobju martinovanja.

Današnji sestanek ožjega formata vlade je sicer namenjen razpravi o trenutnih epidemioloških razmerah, ukrepih in načrtih cepljenja. Po besedah Gantarja je strategija za cepljenje v večji meri pripravljena, treba je še določiti, kdo je dogovoren za posamezne korake. Če vlada na četrtkovi seji, na kateri bo tudi odločala o morebitnem podaljšanju ukrepov, strategije še ne bo obravnavala, imajo po njegovi oceni za to še nekaj časa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.