1. 3. 2021, 14:48 | Vir: STA

Ministri EU za turizem za predvidljivost pri prehajanju meja

Daniel Novakovič/STA

Ministri EU, pristojni za turizem, med njimi slovenski Zdravko Počivalšek, so se danes na virtualnem neformalnem srečanju strinjali, da je pomembno zagotoviti čim bolj enostavno in predvidljivo prehajanje meja. K temu bi lahko pripomogel t. i. digitalni zeleni potni list, ki ga je danes predstavila Evropska komisija.
 

Kot je po srečanju ministrov v izjavi za medije, ki je potekala na daljavo, povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, je razprava tekla v smeri iskanja skupnih rešitev za ponovno vzpostavitev čezmejnih potovalnih tokov in zagon turistične gospodarske aktivnosti.

"Večina evropskih destinacij je namreč odvisna od tujskega turizma, ki ga domači turizem ne more zadovoljivo nadomestiti, podobno kot je to tudi v Sloveniji," je dejal Zajc.

Med državami je še veliko prostora za poenotenje - vsaka država ima namreč na mejah tako glede testov kot karantene nekoliko drugačne zahteve, za turizem pa je pomembno, da so prehodi meja čim bolj poenoteni, je dejal Zajc. To sicer ni le domena ministrov, pristojnih za turizem, ampak predvsem ministrov za notranje zadeve, je dodal.

Glavni cilj EU v tem okviru je tako bolj usklajeno sprejemanje ukrepov za okrepitev delovanja enotnega trga EU, je povedal Zajc. Minister Počivalšek je po besedah državnega sekretarja poudaril, da je treba prvenstveno ponovno vzpostaviti zaupanje potrošnikov v varnost in predvidljivost čezmejnih turističnih tokov in storitev.

"Pristopi in pravila držav članic glede prehodov notranjih meja EU so namreč zelo različni, predvsem kar se tiče obveznosti karantene in testiranj. To povzroča ovire, zmedo in nepredvidljivost potovanj ter predvsem nezadovoljstvo potrošnikov," je ministrove besede povzel Zajc.

Tako je Počivalšek izpostavil, da bi bilo treba zagotoviti koordinacijo glede potrdil o cepljenju ter harmonizirane postopke v zvezi s hitrimi antigenskimi testi, razviti vsaj minimalne skupne standarde oz. smernice za preprečevanje širjenja pandemije za izvajalce turističnih in potovalnih dejavnosti, zagotoviti predvidljive režime prehajanja meja, uporabiti vsa razpoložljiva orodja za blažitev tveganj, npr. potrdila o prebolelosti, cepljenju in testiranju, ter uvesti izobraževalna orodja za zaposlene v turizmu.

Minister je v razpravi poudaril, da so za kratkoročno okrevanje potrebna predvsem zadostna likvidnostna sredstva, da bodo podjetja krizo lahko preživela, za dolgoročno obnovo in odpornost pa da je treba zagotoviti večje sinergije nacionalnih programov za okrevanje s prihodnjim večletnim finančnim okvirom. Predvsem je treba malim in srednje velikim podjetjem zagotoviti dostop do različnih virov financiranja, je po Zajčevih besedah dejal minister.

Za okrevanje na srednji in dolgi rok se bo bo po njegovem mnenju treba soočiti z izzivi digitalizacije in trajnostnega razvoja. Pri tem je minister izpostavil spodbujanje zelenega in digitalnega prehoda, spodbujanje inovativnih informacij podjetij in uveljavljanja novih poslovnih modelov ter promocijo razvoja ustreznih spretnosti in znanj zaposlenih v turizmu. Dodal je, da bo pomembno tudi sodelovanje in skupni napori za pripravo agende evropskega turizma za obdobje 2020-2050. Minister je tudi poudaril, da turizem ostaja ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes napovedala, da bo komisija še ta mesec predstavila zakonodajni predlog za uvedbo skupnega potrdila oziroma "digitalnega zelenega potnega lista" o cepljenju proti okužbi z novim koronavirusom. Cilj bo uvedba skupnega dokazila na ravni EU o tem, da je neka oseba cepljena, ali je covid-19 prebolela, ali pa je bila - če cepljenja zaenkrat ni mogla opraviti - na testiranju negativna.

"Za nas je pomembno, in tudi splošna razprava vseh ministrov je tekla v tej smeri, da je pomembno zagotoviti čim bolj enostavno in čim bolj predvidljivo prehajanje meja. Če bo takšna digitalna knjižica k temu pripomogla, bo to seveda zelo dobra stvar, ob pogoju, da se ne povzroči kakšne diskriminacije," je o predlogu komisije povedal Zajc.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord