20. 11. 2021, 08:29 | Vir: STA

Ministrica Simona Kustec po 14-urni razpravi prestala tudi drugo interpelacijo

STA/Tamino Petelinšek

Opozicijskim LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP ni uspelo zbrati dovolj glasov za podporo interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Za interpelacijo je sicer glasovalo 42 poslancev, proti pa 39. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.

Na glasovanju o interpelaciji je ministrici izreklo nezaupnico in podprlo njen odhod 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP. Da bi s predlogom uspeli, bi morali zbrati 46 glasov. Ministrico je sicer podprlo manj poslancev, zgolj 39, iz vrst njene SMC, koalicijskih SDS in NSi, en poslanec manjšin in Robert Polnar iz skupine DeSUS. Poslanci SNS so bili na glasovanju odsotni.

V poslanski skupini DeSUS so bili v razpravi sicer kritični do nekaterih ravnanj Kustečeve. Napovedovali so, da bodo odločitev o morebitni podpori interpelaciji sprejeli po koncu razprave, a so bili nato z izjemo Polnarja na glasovanju torej odsotni.

Poslanci opozicije so ves čas razprave, ki je trajala več kot 14 ur, opozarjali na po njihovi oceni katastrofalno vodenje in nestrokovne odločitve Kustečeve, še posebej ko gre za spopadanje z epidemijo covida-19. Obenem pa so, med njimi Matej Tašner Vatovec (Levica), izpostavljali nezadostno in neprimerno komunikacijo ministrice in ministrstva z deležniki šolskega polja, na kar da opozarjajo tudi slednji.

Več poslancev, med njimi Bojana Muršič (SD), je opozorilo, da navodila šolam v času epidemije niso bila pravočasna in jasna in da Kustečeva ni poslušala mnenja epidemiološke stroke. Pri uvedbi zaščitnih mask pa bi ministrstvo moralo poskrbeti za dovolj velike zaloge mask v šolah, je menila.

Branislav Rajić (NeP) je izpostavil, da politika nima kaj iskati v šoli in da ministrica ni dovolj odločno odigrala svoje vloge in ubranila šolstva. Njeno funkcijo varuhinje šolstva in šolnikov so pogrešali tudi nekateri drugi poslanci opozicije.

Da ministrica nima svoje besede niti vizije, kako voditi ta resor, ji je očitala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Očitala ji je, da je najslabša ministrica, da je danes pokazala še oholost, sprenevedanje ter igrala žrtev. Ni bila edina v izpostavljanju, da ministričino delo opravljajo državni sekretarji, tudi tisti v kabinetu predsednika vlade.

Ministrica je na očitke iz interpelacije odgovorila predvsem z navedbo dosedanjih dosežkov ministrstva. Poudarila je, da ministrstvo od prvega dne mandata te vlade intenzivno ukvarja s sprejemanjem in izvrševanjem ukrepov za zajezitev epidemije ter zagotavljanje zdravega in varnega šolanja otrok in mladostnikov. Ukrepi so po njenih besedah nujni in jih izvajajo povsod po svetu.

Glede vpliva epidemije na otroke pa je med drugim napovedala popravljalne ukrepe, ki jih bodo oblikovali po analizah, ki so v pripravi.

Precej pa je razburila z izjavo, da "kritike mojega dela s strani dela leve opozicije slonijo na mehanizmih, kako žensko utišati, je ne jemati resno, jo poniževati z žaljivkami, ko oziroma če nisi na pravi strani, še posebej, ko gre za žensko v politiki". Do tovrstnega odnosa in razprave "imam in bom imela ničelno stopnjo tolerance," je dejala.

Poslanka Maša Kociper (SAB) je tako denimo Kustečevi očitala, da sedi v vladi, kjer je žensk izrazito malo, kritiko žensk pa očita med drugim njihovi stranki, ki jo nenazadnje vodi predsednica.

Zaradi omenjenega zagovora Kustečeve so se v petek oglasili tudi v Inštitutu 8. marec, kjer so ministrici očitali, da ji je v resnici vseeno za pravice žensk. V opoziciji pa so ji denimo očitali celo zlorabo žensk.

Koalicijski poslanci so tudi v večernem delu razprave drug za drugim ponavljali, da je interpelacija neutemeljena, ker je Kustečeva kot ministrica vseskozi delala dobro. Franc Breznik (SDS) je poudaril, da je ministrica zaradi predsedovanja Slovenije Evropski uniji razpeta med Brusljem in reševanjem covidne krize. "Zame in za večino predstavljate, lahko bi rekel, Marijo Terezijo 21. stoletja, kar se tiče investicij v slovenske šole, v slovenske vrtce in slovenski šport," je med drugim poudaril Breznik.

Tudi Jožef Horvat (NSi) je stopil v bran ministrici. "Moj poklon, cenimo vaše delo, zato vas podpiramo," je dejal. Po njegovih besedah je prevzela ministrski resor v najtežjih časih, s prikazom podatkov pa da je dala "šah mat" nasprotnikom. Interpelacijo je označil za "krik" iz obupa.

Podobno je menila Monika Gregorčič (SMC), po mnenju katere je bil petek žalosten dan za slovensko prosveto. Opozorila je, da želi opozicija zrušiti vlado, da uporabljajo tudi epidemijo v politične namene in da ministrica dela odlično.

Kustečeva je tako prestala že drugo interpelacijo v tem mandatu. Na prvi je imela sicer večjo podporo kot tokrat, saj jo je tedaj podprlo 38 poslancev, 41 pa jih je glasovalo proti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.