5. 10. 2020, 16:56 | Vir: STA

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec odstopila s položaja in izstopila iz stranke DeSUS

Profimedia

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je med današnjo sejo DZ o njeni razrešitvi odstopila z mesta ministrice, hkrati pa je tudi izstopila iz stranke DeSUS. 

Kot je dejala, kot ministrica nepreklicno odstopa, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika, ki ne sprejema posameznikov, ki delajo v korist ljudi.

Pred odstopom nagovorila poslance: Gre za najbolj pritlehno rušenje politika v zgodovini Slovenije

Primer tako načrtnega in pritlehnega rušenja posameznega politika v zgodovini samostojne Slovenije težko najdemo, je dejala.  Poudarila je, da to ni konec njenega političnega delovanja, temveč "zgolj izziv za nov začetek".

Povedala je, da današnji dan predstavlja zaključek dolgega obdobja "medijskih in političnih diskreditacij Aleksandre Pivec, ki je očitno postala moteči element slovenskega političnega prostora". Rušenje se je po njenih besedah stopnjevalo vse od njene kandidature za predsednico DeSUS.

Davkoplačevalci in volivci si po njenih besedah zaslužijo vpogled v "ozadje zakulisne igre, kjer štejejo le zasebni interesi, potrebe države in družbe pa so potisnjene v ozadje". Poslancem je očitala, da jo razrešujejo zato, ker je pri svojem delu dajala prednost dejanskim težavam skromnih ljudi ter se posvečala kmetom, gozdarjem, ribičem, obrtnikom, starejšim in vsem ostalim državljanom.

Poudarila je, da je pri delu niso vodili interesi stranke in političnih elit: "Od mene ste pričakovali več bonitet za posameznike v stranki in ostale politične elite. Moje nasprotovanje temu je očitno prepoznano kot napaka, vendar bi to po mojem prepričanju moralo postati model delovanja vsakega resnega politika."

Delo je opravljala tudi ob koncih tedna in praznikih, je poudarila. "In tu se pojavijo grehi, ki mi jih očitate," je dejala in kot "največji greh" izpostavila to, da je med službenimi obveznostmi ob koncih tedna čas posvetila tudi družini.

"Nekaj rezin pršuta, kozarec terana in naša nočitev so postali največji korupcijski škandal v Sloveniji," je dejala in opozorila na številne druge primere korupcije v državi, ki so po njenih besedah bistveno bolj problematični, a očitno ne za širšo javnost.

"Tukaj si ne zatiskajmo oči. Ravno moj boj proti korupciji v slovenskih gozdovih in razkritje kraj lesa iz njih je eden glavnih vzrokov, zakaj zahtevate mojo razrešitev. Namen razrešitve je, da se zadevi ne pride do konca," je dejala.

Zagovornikom njene razrešitve je očitala tudi, da jih ne zanimajo dosežki ministrstva pod njenim vodstvom. Pri tem je med drugim naštela povečanje proračuna ministrstva za 143 milijonov evrov, pripravo sprememb zakonodaje o kmetijskih zemljiščih in spremembe uredb za črpanje evropskih sredstev. "Ti dosežki in vsi ostali za poslance DeSUS očitno ne štejejo nič," je dodala.

Na osnovi odzivov s terena ve, da delo nje in njene ekipe cenijo tisti, ki jim je bila namenjena njihova pozornost, je poudarila. "Številni od mojih začrtanih projektov tako ostajajo nedokončani, zato bom razmislila, kako lahko tudi v bodoče pripomorem k razvoju podeželja, do katerega se je večina politične javnosti doslej obnašala mačehovsko. Moj umik tako ne pomeni konca mojega političnega delovanja, temveč predstavlja zgolj izziv za nov začetek," je še poudarila.

Pivčeva se je morala poleti soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica. Sama s te funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS premierju Janezu Janši predlagal njeno razrešitev. Janša pa je v skladu s koalicijsko pogodbo temu sledil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.