29. 5. 2020, 16:41 | Vir: STA

Posnetek zadnje v nizu smrti temnopoltih osumljencev med aretacijo je tokrat počil kot bomba

profimedia

Guverner Minnesote Tim Walz je na prošnjo župana Minneapolisa Jacoba Freyja zjutraj na ulice mesta poslal vojsko oziroma nacionalno gardo, ki naj bi predvsem zaščitila gasilce pri gašenju številnih požarov in zavarovala ključne objekte pred ropanjem v nemirih. Ti so izbruhnili pred tremi dnevi zaradi smrti temnopoltega osumljenca med aretacijo.

Protesti zaradi ponedeljkove smrti 46-letnega Georga Floyda so se v torek, sredo in četrtek zvečer sprevrgli v divjanje in ropanje po Minneapolisu, ki spominja na Los Angeles leta 1992, ko je skupina policistov surovo pretepla Rodneyja Kinga.

V četrtek so protestniki zažgali policijsko postajo, ki je blizu kraja tragičnega poskusa aretacije Floyda zaradi domnevnega plačevanja s ponarejenim bankovcem v trgovini. Nemiri so se razširili tudi v sosednje mesto St. Paul.

V aretacijo so bili vpleteni štirje policisti, pri čemer je eden od njih osem minut klečal na vratu osumljenca, kljub temu da ga je ta opozarjal, da ne more dihati. Eden od policistov je ob tem izjavil, da če lahko govori, lahko tudi diha. Incident je posnel eden od mimoidočih, na posnetku pa se vidi, kako je Floyd prenehal govoriti in se premikati, še preden je prispelo reševalno vozilo.

Posnetek zadnje v nizu smrti temnopoltih osumljencev med aretacijo je v Minneapolisu in drugje po ZDA tokrat počil kot bomba. Protesti so se v torek, sredo in četrtek čez dan začeli z mirnimi pohodi proti policijskemu nasilju, zvečer pa so se sprevrgli v divjanje in uničevanje. Razgrajači so ropali trgovine, razbijali avtomobile in objekte ter jih zažigali, v četrtek zvečer pa so to storili še s policijsko postajo.

Policisti so uvodoma streljali na množico z gumijastimi naboji in solzivcem, nakar jim je župan Frey ukazal "taktični umik". Danes zjutraj je ukaz branil in dejal, da je želel obvarovati življenja policistov in javnosti. Policijsko postajo lahko postavijo na novo.

Čez noč je potem predsednik ZDA Donald Trump tvital proti "šibkemu" županu in po nepotrebnem grozil z napotitvijo nacionalne garde, za kar je Frey zaprosil že prej, guverner Walz pa jo je aktiviral.

Trump si je pri tem prislužil nov rumen karton Twitterja, ker je napisal: "Če bodo težave, bomo prevzeli nadzor, ampak ko se začne ropanje, se začne tudi streljanje". Predsednik je kasneje tvitnil obsodbo razgrajačev, ki so onečastili spomin na umrlega Floyda.

V Minneapolisu je za zdaj 500 vojakov nacionalne garde, ki ščitijo gasilce pred novimi napadi nanje, prav tako tudi trgovine, banke, lekarne in druge objekte pred ropanjem.

Policija je po sinočnjem umiku zjutraj šla nazaj na ulice in začela razganjati množice, pri čemer so aretirali tudi celotno ekipo televizije CNN, ki je snemala in oddajala v živo. Po aretaciji so ugotovili, da so novinarji in so jih izpustili, vendar CNN napoveduje ukrepanje, ker naj bi šlo za očitno kršitev ustavne pravice do svobode govora.

Floydova smrt spominja na podobno smrt temnopoltega prodajalca cigaret na Staten Islandu v New Yorku Erica Garnerja, ki ga je leta 2014 med poskusom aretacije zadavil policist s prepovedanim prijemom. Policistu se uvodoma ni zgodilo nič in izbruhnili so protesti. Tudi Garner je opozarjal policista, da ne more dihati in ta izraz je postal moto gibanja proti policijskemu nasilju po ZDA - Črna življenja štejejo.

Protesti so izbruhnili tudi po drugih mestih v ZDA, kjer so ljudje zanemarili navodila o socialnem distanciranju zaradi koronavirusa, podobno kot jih zanemarjajo protestniki proti ukrepom za zajezitev pandemije. V New Yorku so v četrtek aretirali več kot 30 ljudi, v Phoenixu se je streljalo, enako tudi v Denverju. V Los Angelesu so protestniki zapirali avtoceste, v Memphisu pa so se soočili s policisti. Za zdaj poročil o smrtnih žrtvah še ni.

Protesti so prinesli v ospredje znane osebnosti, kot je aktivist Al Sharpton, ki je zaslovel z organizacijo protestov proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi po mestu New York pred desetletji in potem kasneje tudi po celotnih ZDA. "Ne prosimo za uslugo, ampak za to, kar je prav," je zahtevo po aretaciji vseh štirih policistov izrazil Sharpton.

Župan Frey je sicer že v torek odpustil vse štiri policiste in v sredo prav tako zahteval aretacijo tistega, ki je klečal na vratu osumljenca, vendar gre preiskava svojo počasno temeljito pot kot ponavadi v podobnih primerih. Protestniki so prepričani, da se policistom ne bi zgodilo nič, če ne bi bilo videoposnetka.

Zadevo sedaj preiskuje FBI, pa tudi državna policija Minnesote. Obsodba policijskega nasilja nad temnopoltimi v ZDA je prišla tudi iz Afrike. Predsednik Komisije Afriške unije Musa Faki Mahamat je pozval k popolni odpravi vseh oblik rasizma v ZDA in obsodil nadaljevanje diskriminacije temnopoltih v ZDA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.