2. 3. 2020, 13:52 | Vir: STA

Miro Cerar napovedal izstop iz SMC: "Stranka je ostala brez časti"

profimedia

Prvi predsednik SMC Miro Cerar je sporočil, da danes izstopa iz stranke, saj ne želi biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti. Ali se bo po prenehanju ministrske funkcije vrnil v DZ, še ni povedal. Pozval je poslance SMC, naj začnejo misliti s svojo glavo, če se to ne zgodi, pa poziva člane SMC, naj iz nje izstopijo.

Do Cerarjeve odločitve je prišlo po vstopu SMC v koalicijo z Janezom Janšo. Kot je v izjavi pojasnil Cerar, to ni več njegova stranka, ker ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot, ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe, niti do članov, kaj šele do volivcev.

Cerar, ki pričakuje, da bodo njegovo odločitev skušali diskreditirati, je pojasnil svoj razmislek o prevzemanju funkcij po vstopu stranke v Janševo koalicijo: "Kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika stranke Zdravka Počivalška, da bi vodil državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov."

Počivalšek in Cerar naj bi se sestala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi v nedeljo zvečer. Počivalšek je danes dejal, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki, ki je pred težko nalogo konsolidacije stranke. Zato mu je odrekel podporo in ga ni nameraval predlagati za predsednika DZ.

Cerar, ki je bil od zadnjega kongresa častni predsednik SMC, ocenjuje, da so strankini poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Tako jih poziva, naj začnejo misliti s svojo glavo. "Če se to ne zgodi, pa pozivam člane stranke, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC, demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži, da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranka modernega centra," je bil oster Cerar.

Kot je spomnil, je stranki posvetil šest let svojega življenja in zanjo zastavil svoje ime. "SMC že davno ni več stranka Mira Cerarja, a žal tudi ni več Stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč," ugotavlja.

Poudaril je, da je SMC s somišljeniki ustanovil zato, da delajo dobro za Slovenijo, varujejo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava.

Cerar je danes spomnil še, da je v polnih štirih letih vodenja vlade SMC stabilizirala prej nemiren politični prostor "in z velikimi napori in za visoko ceno, ki sem jo plačal tudi sam, izvlekla Slovenijo iz krize. To nam je uspelo le zato, ker smo uspeli slediti našim izvirnim vrednotam in ciljem."

"V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih. Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke," je še ocenil Cerar. 

"Kar je bilo, je bilo" 

Na Cerarjevo napoved, da bo zapustil stranko, se je odzval sedanji predsednik CMS Zdravko Počivalšek. V izjavi novinarjem v DZ je pojasnil, da se je sestal z ustanoviteljem in prvim predsednikom SMC Cerarjem in se z njim pogovoril. Dejal je, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki. Ta je po Počivalškovem mnenju po dolgem obdobju notranjih trenj, sistematičnih napadov in obdobja, ko je bila kriva za vse, kar je narobe v državi, pred težko nalogo konsolidacije stranke. Po njegovih besedah ostaja stranka naravnana socialno, liberalno in trajnostno. "Seveda pa želimo biti pri odločitvi o tem, kako naprej, enotni in vsaj približno usklajeni o smeri, v kateri gremo," je povedal.

Spomnil pa je, da se konsolidacija stranke ne more zgoditi, če se vedno znova vračajo nazaj v zgodovino: "Kar je bilo, je bilo." Počivalšek je napovedal, da bo prevzel polno odgovornost za vse, kar bo v prihodnje. V tej luči je Cerarju pojasnil odločitev, da ga ne bo predlagal za predsednika DZ, ko bi se vrnil v DZ.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.