20. 4. 2020, 19:13 | Vir: STA

Miroslav Petrovec: Test za raziskavo o razširjenosti covida-19 zelo zanesljiv

Nebojša Tejić/STA

Test, uporabljen v danes začeti raziskavi o razširjenosti covida-19 v Sloveniji, ima odlično občutljivost in specifičnost, zato bo lažno pozitivnih rezultatov zelo malo ali nič, je povedal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Znova je zagotovil, da je celoten postopek varen in anonimen.

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci povedal Petrovec, ki je tudi član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, so test preizkusili najboljši strokovnjaki za koronaviruse v Nemčiji, v Sloveniji pa so ga pristojni preizkusili tudi na bolnikih, okuženih z novim koronavirusom. Rezultati so bili zelo zanesljivi.

"Kdor bo na testu določanja protiteles dobil pozitiven rezultat, bo lahko prepričan, da se je s tem virusom že srečal," je poudaril. Tovrstne teste sicer povsod po svetu še ocenjujejo, je dodal.

Test, ki ga bodo uporabili, lahko dokaže, da je bil posameznik v stiku z novim koronavirusom. Ne more pa pokazati, kako imun je človek oz. ali bi lahko za covidom-19 zbolel še enkrat. "Govoriti o čredni oziroma zaščitni imunosti na dolgi rok je zato definitivno preuranjeno. Virus poznamo vsega štiri mesece, zato nimamo izkušenj s primeri, ko je nekdo prebolel covid-19 in bil virusu nato ponovno izpostavljen," je pojasnil.

Potek raziskave

V praksi bo raziskava potekala tako, da bodo s posamezniki, ki bodo prek klicnega centra izrazili pripravljenost sodelovati, določili termin testiranja. Vsako jutro bo šlo na pot deset ustrezno usposobljenih in opremljenih ekip, sestavljenih iz zdravstveno izšolane osebe, ki je usposobljena tudi za jemanje brisa, in člana mikrobiološkega inštituta, ki bo odgovoren tudi za varnost osebnih podatkov.

Sodelujoče bodo prek telefona povprašali, ali jih lahko obiščejo na domu. Če se bodo strinjali, jih bo ekipa obiskala ter jim odvzela bris nosnega dela žrela in vzorec za krvne preiskave.

Če bodo pri sodelujoči osebi odkrili okužbo, jo bodo o tem takoj obvestili in ji svetovali glede nadaljnjih ukrepov. Rezultati testiranj bodo tudi del dnevnih poročil glede števila okuženih, končno poročilo pa bo javno predstavljeno v anonimni obliki.

"Vse osebe, ki bodo imele opravka s preiskovanci, bodo predhodno testirane, zato zanesljivo ne bodo prenašale virusa. Vse bodo imele tudi ustrezno zaščitno opremo. Možnosti, da gre kar koli narobe, so tako rekoč nične," je zagotovil Petrovec. Dodal je, da gre za izjemen logistični podvig.

Odziv na sodelovanje v raziskavi

Vabilo za sodelovanje v raziskavi so poslali 3000 prebivalcem.

Kot je Petrovec dejal za oddajo Svet na Kanalu A, je po zadnjih podatkih odziv na testiranje potrdilo 580 ljudi. Ostale pa je pozval, da če lahko, naj tudi sami potrdijo svoje sodelovanje. "Testiranje prinese koristne informacije tudi za vas," je poudaril na novinarski konferenci.

Študija bo po Petrovčevih besedah končana v zelo kratkem času. Če bo šlo po načrtih, bodo testiranja izvedli do konca tega tedna, nato pa bodo potrebovali še nekaj dni za pripravo rezultatov. "Največ stavimo na to, da bodo to prvi jasni potrjeni podatki, ki nam bodo lahko vsem omogočili boljše in lepše življenje, kot ga imamo zdaj ob omejevalnih ukrepih," je dodal.

Da bo raziskava pomembna podlaga za nadaljnje korake, je na novinarski konferenci poudaril tudi vladni govorec Jelko Kacin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.