29. 3. 2022, 13:34 | Vir: STA

Abramovič po zastrupitvi že prisoten na mirovnih pogajanjih

Roman Abramovič na pogajanjih v Turčiji.

Profimedia

"To je le del informacijske vojne. Jasno je, da ta poročila niso resnična," je na pogajanjih med Rusijo in Ukrajino jasen tiskovni predstavnik Kremlja. Lahko pričakujemo umiritev razmer?

Delegaciji je pozdravil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je še vedno optimističen glede dogovora o prekinitvi ognja.

Obe strani sicer vztrajata pri svojih zahtevah. Kijev želi umik ruskih vojakov s svojega ozemlja in dodatna varnostna zagotovila, Moskva pa od Ukrajine zahteva, da se odpove kandidaturi za članstvo v Natu, prizna odcepljena separatistična območja Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine kot samostojni državi, črnomorski polotok Krim pa kot del Rusije.

Rusija naj bi opustila zahtevo po "denacifikaciji"

Domnevno naj bi bila pripravljena dovoliti priključitev Ukrajine Evropski uniji, če bi ta privolila v vojaško nevtralnost. Pogajanjem v Istanbulu naj bi se pridružil tudi ruski oligarh Roman Abramovič, o čigar domnevni zastrupitvi smo pred kratkim ravno tako poročali.

V Kremlju so medtem že zanikali poročanje, da je bil Abramovič med sodelovanjem v mirovnih pogovorih o Ukrajini zastrupljen. "To je le del informacijske vojne. Jasno je, da ta poročila niso resnična," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, so poročali na 24ur.com.

Abramovič del pogovorov, a ni član delegacije


Peskov je na drugi strani potrdil, da je Abramovič deloval kot posrednik pri pogajanjih. "Ni uradni član ruske delegacije na pogajanjih, ampak sodeluje pri zagotavljanju določenih stikov med rusko in ukrajinsko stranjo," je še dodal Peskov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.