Mnenje | 1. 3. 2022, 09:38

"Mislil sem si: ‘Tega Putin ne bi nikoli naredil.’ Potem pa naredi točno to!"

profimedia

“Zahodne države ne sprejemajo zgolj sovražnih ukrepov proti naši državi na ekonomskem področju, najvišji predstavniki vodilnih članic zveze NATO dajejo agresivne izjave v zvezi z našo državo,” je Vladimir Putin opravičeval svojo odločitev za zvišanje stopnje pripravljenosti “odvračalnih jedrskih sil”. Kako resno s svojimi grožnjami in ustrahovanjem misli, pa se zdaj sprašuje cel svet.

Da stvari nikakor niso enostavne, ve povedati BBC-jev dopisnik iz Moskve Steve Rosenberg, ki je v odzivu na Putinovo nedeljsko jedrsko zaostritev. članek začel z osebno izpovedjo:

“Kolikokrat sem si že mislil: ‘Tega Putin ne bi nikoli naredil.’ Potem pa naredi točno to. Mislil sem si, da Putin nikoli ne bi priključil Krima Rusiji. Pa ga je. Mislil sem si, da ne bi nikoli začel vojne v Donbasu. Pa jo je. In mislil sem si, da ne bi nikoli sprožil popolne invazije na Ukrajino. Pa jo je. Sklenil sem, da izraz ‘nikoli ne bi’ za Vladimirja Putina ne velja.”

S povzetim zapisamo nikakor ne želimo strašiti, temveč zgolj opozoriti, da je situacija nadvse resna in da si prav nihče ne želi eskalacije konflikta. Na kocki je namreč veliko preveč nedolžnih življenj.
V strahu pred najhujšim

Leta 2019 so strokovnjaki z ameriške Univerze Princeton izvedli simulacijo jedrskega spopada, ki se začne z enim samim ruskim jedrskim izstrelkom in hitro eskalira z vzajemnimi napadi na vojaške baze, nato pa na večja mesta. Samo v prvih nekaj urah umre 91,5 milijona ljudi.