12. 5. 2019, 13:25 | Vir: STA

Mjanmar: Kljub okvari mehanizma za spuščanje koles je pilot varno pristal na nosu

profimedia

Letalo mjanmarske letalske družbe Myanmar National Airlines, ki je letelo iz Yangona v Mandalay, je danes zjutraj zaradi okvare pristajalnega mehanizma uspešno pristalo brez spuščenih sprednjih koles. Na letalu je bilo 82 potnikov in sedem članov posadke, med zasilnim pristankom pa ni bil nihče poškodovan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ko je pilot ugotovil okvaro, je poskusil ročno spustiti kolesa, nato pa letel mimo kontrolnega stolpa in spraševal, ali je uspelo. Ker je bil odgovor negativen, je krožil v zraku, da je porabil gorivo in tako zmanjšal težo letala, nato pa uspešno pristal.

Slike letala kažejo, da je pristalo naslonjeno na nos in brez večjih vidnih poškodb. Takšni pristanki so tvegani zaradi visoke hitrosti, s katero letalo udari ob tla, niso pa neobičajni. Dogajajo se zaradi mehanske okvare ali zaradi človeške napake, ko pilot pozabi spustiti kolesa, še poroča dpa.

To je drug letalski incident v Mjanmaru v zadnjem tednu. Sezona monsunov večkrat povzroča težave vojaškemu in civilnemu letalstvu v državi. Kot poroča televizijska mreža Channel News Asia, je v sredo v Yangonu med nevihto s pristajalne steze zdrsnilo letalo bangladeške letalske družbe, pri čemer se je poškodovalo 11 potnikov.

Leta 2017 pa je vojaško letalo s 122 ljudmi na krovu strmoglavilo v Andamansko morje, kar so oblasti pripisale slabemu vremenu. To je bila tudi ena najhujših letalskih nesreč v tej državi. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.