20. 2. 2021, 17:36 | Vir: STA

Mjanmarska policija nad protestnike s pravimi naboji, še dve žrtvi

profimedia

Mjanmarske varnostne sile so med racijo v ladjedelnici v mestu Mandalay, kjer so se zbrali nasprotniki vojaške hunte, ki je v začetku meseca izvedla državni udar, uporabile prave naboje. Po zadnjih podatkih sta bili ubiti dve osebi in ranjenih približno 30 ljudi, od tega približno polovica s pravimi naboji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

V ladjedelnici Yadanarbon na reki Irrawaddy v drugem največjem mjanmarskem mestu se je danes zbralo več sto policistov in vojakov. To je med okoliškimi prebivalci povzročilo strah, da bodo oblasti skušale aretirati tamkajšnje delavce zaradi sodelovanja v gibanju, ki nasprotuje vojaškemu udaru. Zato so se zbrali pri ladjedelnici, da bi preprečili aretacije. Policija je začela proti njim streljati s pravimi in gumijastimi naboji, da bi jih razgnala.

"Dve osebi sta bili ubiti," je dejal vodja prostovoljnih reševalcev Hlaing Min Oo. Dodal je, da je ena od žrtev fant, ki je bil ustreljen v glavo. "Približno 30 ljudi je bilo ranjenih, od tega polovica zaradi pravih nabojev," je še dejal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell se je danes že odzval na nasilje v Mjanmaru. "Ostro obsojam nasilje vojske nad mirnimi civilnimi protestniki. Vojsko in vse varnostne sile v Mjanmaru pozivam, naj nemudoma zaustavijo nasilje nad civilisti," je tvitnil Borrell.

Napovedal je, da bodo zunanji ministri EU v ponedeljek "razpravljali (...) o zadnjih dogodkih v Mjanmaru in sprejeli ustrezne odločitve".

Od začetka protestov proti vojaškemu udaru, ki se je zgodil v začetku meseca, so oblasti ponekod proti protestnikom uporabile solzivec, vodne topove in gumijaste naboje. V posameznih primerih so uporabili tudi prave naboje.

Z enim od teh je bila ranjena protestnica Mya Thwate Thwate Khaing, ki je umrla v petek v prestolnici Naypyidaw. Njena sestra je po njeni smrti pozvala ljudi, naj se udeležijo protestov.

V največjem mjanmarskem mestu Yangon so se tako danes zbrali protestniki, ki so v spomin na pokojno 20-letnico polagali sveče in cvetje. Zbralo se jih je več tisoč.

Nadaljujejo pa se tudi kritike mjanmarskega vojaškega režima iz tujine. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v zadnjih dneh govoril z zavezniki in jih pozval k odločnemu mednarodnemu odzivu.

"Ponavljamo svoj poziv mjanmarski vojski, naj se odreče nasilju nad mirnimi protestniki," je v petek povedal Blinknov tiskovni predstavnik Ned Price.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord