27. 2. 2021, 21:23 | Vir: STA

Mjanmarska vojska še z večjo silo nad protestnike, odpoklicali veleposlanika v ZN

profimedia

Iz Mjanmara danes poročajo o stopnjevanju zatiranja protestnikov - prijetih naj bi bilo več deset ljudi, tudi novinarji, ena od protestnic je utrpela strelne rane. Pred tem je v petek veleposlanik države pri Združenih narodih pozval organizacijo, naj ustavi vojsko in pomaga pri vnovični vzpostavitvi demokracije. Hunta ga je že razrešila s položaja.

V mestu Yangon je danes policija proti protestnikom posredovala s solzivcem. V poskusu, da bi razgnala protestnike, naj bi uporabila tudi vodni top, gumijaste naboje, v posameznih primerih pa tudi prave. Aretirala in pretepla naj bi več ljudi ter streljala v zrak.

O podobnem dogajanju poročajo tudi iz mesta Manadalay. V bližnjem mestu Monwya je bila ustreljena ženska, ki je pristala v bolnišnici, poročanje lokalnih medijev povzema britanski BBC.

Protesti v Mjanmaru potekajo vse, odkar je vojska 1. februarja z udarom prevzela oblast in prijela civilne voditelje, vključno z Aung San Suu Kyi. V nasilju ob protestih so doslej umrli najmanj trije protestniki in en policist. Glede na navedbe nevladne skupine, ki spremlja zapiranje političnih zapornikov, je bilo od udara prijetih že več kot 770 ljudi.

V petek je mjanmarski veleposlanik pri Združenih narodih pozval organizacijo, naj uporabi vsa možna sredstva za ukrepanje proti vojski in ponovno vzpostavitev demokracije v državi.

"Potrebujemo nadaljnje najostrejše ukrepanje mednarodne skupnosti za takojšnje končanje vojaškega udara," je dejal Kyaw Moe Tun, ki je nagovor zaključil s pozdravom s tremi prsti, ki ga uporabljajo protestniki v Mjanmaru.

Vojaška hunta ga je zatem že razrešila s položaja. "Ni sledil navodilom in usmeritvam države in je izdal državo," je danes poročala državna televizija MRTV in dodala, da od danes ne zaseda več svojega veleposlaniškega položaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.