21. 1. 2024, 08:48 | Vir: STA

Mladih avtomobili res ne zanimajo več? Statistika razkriva zanimivo dejstvo, da v Sloveniji ...

Profimedia

Statistika govori povsem jasno zgodbo.

Za mlade je pridobitev vozniškega dovoljenja B kategorije še vedno pomembna, ob tem pa si želijo trajnostne mobilnosti in boljšega javnega prevoza, kaže mednarodna raziskava avtomobilistične zveze FIA. Tudi v Sloveniji po izkušnjah AMZS Šole vožnje zanimanje za opravljanje vozniškega izpita ne upada, temveč celo narašča, so sporočili iz AMZS.

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA, katere članica je Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), je objavila rezultate prve mednarodne raziskave na temo mladi in mobilnost, v kateri je sodelovalo 9000 mladih, starih 16-25 let iz Argentine, Avstralije, Indije, Kenije, Kitajske, Mehike, Nemčije, Španije in ZDA. Raziskava ugotavlja, da je za mlade pridobitev vozniškega dovoljenja pomembna: 51 odstotkov jih ima dovoljenje B kategorije, 18 odstotkov za vožnjo motociklov, 33 odstotkov vprašanih ga namerava pridobiti v naslednjih petih letih, le sedem odstotkov anketiranih pa je odgovorilo, da si vozniškega dovoljenja ne želi.

Da je pridobitev lastniškega avtomobila pomemben življenjski korak, se strinja 56 odstotkov vprašanih, 54 odstotkov meni, da si z avtom "razširijo svoj dom", kar 40 odstotkov pa se jih strinja s trditvijo, da je avto nujnost.

Mladi iz Slovenije v raziskavo sicer niso bili vključeni, so pa sodelovali njihovi vrstniki iz Nemčije in Španije, zato AMZS ocenjuje, da lahko mednarodni rezultati, ob upoštevanju posebnosti slovenske mobilnosti, nakazujejo smernice, kako o mobilnosti razmišljajo mladi pri nas. Raziskava je pokazala, da je avto v številnih državah, kot so ZDA in Avstralija, podobno pa lahko rečemo tudi za Slovenijo, nuja - tudi pri nas je namreč mobilnost zaradi pomanjkanja učinkovitih alternativ v veliki meri vezana na osebni avtomobil, so zapisali na AMZS.

"Za nas še zanimivejša ali morda celo malce presenetljiva pa je ugotovitev, da imajo mladi (še vedno) čustven odnos do lastništva avtomobila. V preteklosti smo, zlasti za tujino, mnogokrat zasledili trditve, da naj mladih avtomobili ne bi več zanimali. Ta raziskava pa je, sicer z nekaj razlikami med državami, jasno pokazala, da mladi pridobitev lastniškega avta še vedno dojemajo kot pomembno življenjsko prelomnico," je rezultate FIA raziskave komentiral Erik Logar, sicer vodja področja varna mobilnost pri AMZS.

Da zanimanje za avtomobile oziroma pridobitev vozniškega dovoljenja B kategorije pri nas ne upada, potrjujejo tudi izkušnje AMZS Šole vožnje. Podatki kažejo, da zanimanje za opravljanje vozniškega izpita pri nas celo narašča, povprečna starost kandidatov v AMZS Šoli vožnje pa je med 18 in 19 let, so še dodali na AMZS.