27. 3. 2020, 19:11 | Vir: STA

Mladi niso imuni na koronavirus, zato ne smejo biti brezbrižni

profimedia

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je prek video nagovora danes mlade opozoril pred "nonšalantnim in brezbrižnim obnašanjem" v zvezi z novim koronavirusom. "Med našimi kritično bolnimi so tudi mlajše osebe, zato apel vsem: bolezen ne izbira," je poudaril. Na infekcijski kliniki je sicer prostih še 14 postelj za intenzivno nego.

Pri okužbah z novim koronavirusom mladi niso izvzeti, je dejal direktor ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC) in posvaril, da razmišljanje, da se mladih koronavirus ne tiče in da je zanje to zgolj blažja gripa, ne drži. Tudi pri zdravih mladih prihaja do hujših oblik bolezni, zato je Poklukar mlade pozval, naj se držijo navodil o socialni distanci in upoštevajo pozive, naj ostanejo doma.

Pojasnil je ukrepe delodajalcev, ki v javnih zdravstvenih in socialno-varnostnih zavodih nadzorujejo morebitne bolezenske znake ob prihodu zaposlenih na delo. V zadnjih dneh je v številnih zavodih prišlo do vdora virusa prek zaposlenih, ki koronavirusa niso dobili v zavodu.

"Zato je nujno uvesti nadzor nad bolezenskimi znaki ob prihodu zaposlenih na delovno mesto v vseh teh zavodih," je poudaril. To je ključno za zaščito tako bolnikov kot zaposlenih, je prepričan Poklukar. "Samo na ta način držimo zavode kot trdnjave, ki morajo ostati do konca korona negativne in pripomoči k temu, da bomo stvar obvladali," je dodal.

Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana sicer trenutno dela 20 odstotkov več ljudi, kot jih ima ta klinika zaposlenih. Natančneje gre za 70 dodatnih ljudi. Usmerjeno z bolniki s covidom-19 tako na navadnem oddelku kot na enoti intenzivne terapije trenutno dela 150 zaposlenih, je pojasnil prvi mož UKC.

Trenutno je sicer zasedenih 10 postelj v enoti intenzivne terapije na prvem oddelku infekcijske klinike, v skladu z načrtom bodo najprej popolnili drugo enoto s 16 posteljami, šele nato pa obravnavo bolnikov s covidom-19 razširili na naslednje enote, kjer je na voljo še dodatnih 16 postelj intenzivne terapije. "Če bodo popolnjene tudi te, bomo na infekcijski kliniki odprli še 12 postelj intenzivne terapije," je načrte pojasnil prvi mož UKC Ljubljana.

Na navadnem oddelku je medtem na infekcijski kliniki trenutno 16 bolnikov na kisiku. V naslednjih dneh bodo začeli sprejemanje bolnikov v prostorih ortopedske klinike, in sicer jih bodo tam predvidoma namestili med 80 in 120, preden bodo začeli uporabljati postelje na navadnih oddelkih drugih delov UKC, je še povedal Poklukar.

Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana se sicer danes zdravi 50 bolnikov s covidom-19, medtem ko so v četrtek popoldne poročali o 41. V enoti intenzivne terapije jih je danes 13, kar sta dva več kot v četrtek. Hkrati v UKC Ljubljana spremljajo bolnike z blago obliko covida-19 s pomočjo telemonitoringa na daljavo. Kot so zapisali na Twitterju, so do danes v telemedicinsko spremljanje vključili 30 bolnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.