11. 10. 2018, 09:13 | Vir: STA

Močan potres stresel Indonezijo in Papuo Novo Gvinejo

Profimedia

Indonezijo in Papuo Novo Gvinejo sta danes stresla močna potresa. Indonezijska otoka Java in Bali je stresel potres z magnitudo 6,4, ki je zahteval najmanj tri življenja. Papuo Novo Gvinejo pa potres z magnitudo 7. Tu zaenkrat ne poročajo o žrtvah ali škodi, a opozarjajo, da običajno potrebujejo več ur za ugotovitev vseh razsežnosti.

V potresu v Indoneziji je bilo po podatkih oblasti ranjenih okoli osem ljudi, poškodovanih pa več deset hiš v provinci Vzhodna Java, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Območje je streslo v zgodnjih jutranjih urah, tako da je potres zbudil številne ljudi, mnogi so zbežali na ulice. Med njimi so bili tudi udeleženci zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke na Baliju. Žarišče potresa je bilo v Balijskem morju kakih 40 kilometrov zahodno od Jave, je sporočil ameriški geološki inštitut.

Potres se je zgodil, medtem ko država še vedno okreva po katastrofalnem potresu z magnitudo 7,4 in cunamiju na otoku Sulavezi, ki sta otok prizadel konec septembra. Zahteval je več kot 2000 življenj, več tisoč ljudi še vedno pogrešajo, medtem ko naj bi reševalci prav danes končali iskanje morebitnih preživelih. Prizadeto območje naj bi te dni obiskal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, ki je v Indonezijo prispel v sredo.

Močan potres z magnitudo 7 je danes stresel Papuo Novo Gvinejo, ki leži v Tihem oceanu severno od Avstralije. Oblasti so sprva sprožile opozorilo zaradi nevarnosti cunamija, a so ga kmalu preklicali. Žarišče je imel 125 kilometrov vzhodno od mesta Kimbe v globini 40 kilometrov. Sledila je vrsta šibkejših potresov z magnitudo do 6,2.

Oblasti zaenkrat ne poročajo o žrtvah ali gmotni škodi, a opozarjajo, da po močnejših potresih običajno potrebujejo več ur, da ugotovijo vse razsežnosti potresa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O močnem potresu z magnitudo 6,8 so danes z območja Tihega oceana poročali tudi s Kurilskih otokov. O škodi ali žrtvah ne poročajo. Otoke je zatreslo tudi več popotresnih sunkov z magnitudo do 5,5.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.