20. 9. 2017, 11:00 | Vir: STA

Močan potres v osrednji Mehiki zahteval več kot 200 življenj

profimedia

Reševalci skušajo najti preživele po potresu z magnitudo 7,1, ki je v torek prizadel osrednjo Mehiko. Po zadnjih uradnih podatkih je zahteval najmanj 248 življenj, med njimi najmanj 21 otrok, ki so umrli ob podrtju osnovne šole v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Civilna zaščita je sporočila, da je v mehiški prestolnici umrlo najmanj 117 ljudi, v zvezni državi Morelos najmanj 55, 39 v državi Puebla, kjer je v plazu odneslo cerkev z več verniki, še najmanj 12 jih je umrlo v zvezni državi Mexico ter tri osebe v Guerreru.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je ukazal, da z namestitvijo generatorjev pomagajo reševalcem pri iskanju morebitnih preživelih pod ruševinami tudi ponoči. Več visokih poslopij v prestolnici se je namreč v potresu zrušilo.

Povedal je še, da je v zrušenju osnovne šole v prestolnici umrlo več kot 20 otrok, 30 pa jih še pogrešajo, poroča britanski BBC. Vladni predstavnik pa je povedal, da je umrlo najmanj 21 otrok in štirje odrasli.

Po dosedanjih podatkih se je v torkovem potresu v Ciudad de Mexicu, kjer sicer živi okoli 20 milijonov ljudi, porušilo najmanj 49 stavb, številne pa so močno poškodovane, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Večina prebivalcev je zdaj na ulicah in se bojijo vrniti v svoja domovanja.

Reševalci so kar na ulicah vzpostavili poljske bolnišnice, v katerih pomagajo ljudem, ki so bili v potresu poškodovani. Številni imajo zlomljene ude in druge poškodbe zaradi padajočih predmetov. Veliko jih leži na nosilih kar na ulici, reševalci pa jih ščitijo pred soncem kar s kartonastimi ploščami in škatlami, še opisuje AFP.

V potresu, ki je državo prizadel slaba dva tedna po potresu z magnitudo 8,2 na jugu države, ki je zahteval skoraj 100 življenj, je brez elektrike ostalo okoli 3,8 milijona ljudi, je sporočilo podjetje CFE.

Po potresu z magnitudo 7,1 je mehiška seizmološka agencija zabeležila 11 popotresnih sunkov, od katerih je imel najmočnejši magnitudo 4.0, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega je ob potresu prišlo do manjše erupcije vulkana Popocatepetl.

Potres z magnitudo 7,1 je tla stresel v torek kmalu po 13. uri po krajevnem oziroma 20. uri po srednjeevropskem času. Žarišče potresa je bilo sedem kilometrov zahodno od mesta Chiautla de Tapia v mehiški provinci Puebla blizu prestolnice na globini 51 kilometrov pod zemeljskim površjem.

Tla so se sicer stresla prav na 32. obletnico katastrofalnega potresa iz leta 1985, ki je zahteval več kot 10.000 življenj in povzročil ogromno gmotno škodo. To je bil tudi najhujši potres v Mehiki, veliko škodo pa je povzročil tudi v prestolnici.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.