4. 2. 2020, 18:02 | Vir: STA

Močna neurja zajela Hrvaško, v Črni gori razglasili rdeč alarm

Hina/STA

Napovedano poslabšanje vremena z močnim dežjem in vetrom je danes zajelo več območij Hrvaške. V Čakovcu je veter izruval drevo, na območju Bjelovarja in Samoborja pa je padala toča. Na Reki ob dežju piha močan veter, ki je povzročil visoke valove. V Gorskem kotarju je po dežju začelo snežiti, poročajo hrvaški mediji.

Hrvaški hidrometerološki zavod je opozoril na potencialno nevarno vreme na celotnem območju Hrvaške, posebej ob obali in v Slavoniji. Napovedali so sunke vetra do 110 kilometrov na uro v notranjosti države ter do 120 kilometrov na uro na splitskem območju.

Neurje je najprej zajelo skrajni severozahod države in območje Čakovca, od koder lokalni novičarski portali poročajo o močnem vetru, ki je izruval veliko drevo pri tamkajšnji srednji šoli.

Po mirnem jutru sta v dopoldanskih urah močan dež in veter zajela tudi Zagreb in okolico. Veter je lomil veje dreves, temperatura zraka pa je občutno nižja, kot je bila v preteklih dneh. Uporabniki spleta so objavili, da je toča padala v Bjelovarju in Sveti Nedelji pri Samoborju.

Reko je zajela nevihta z veliko dežja in močnim južnim vetrom. Ob mestno obalo butajo visoki valovi, je poročala hrvaška radiotelevizija.

Okrog poldneva je v Gorskem kotarju začelo snežiti. Pričakovati je, da bo do srede območje pokrila snežna odeja, je poročala regionalna televizija N1.

Iz hrvaškega avtokluba so po 17. uri sporočili, da sneži tudi ponekod v Liki. Izpostavili so, da je avtocesta Zagreb - Split med odcepoma Sveti Rok in Posedarje zaprta za ves promet zaradi močnega vetra. Zaprte so tudi nekatere državne ceste na tem območju, kot tudi most na otok Pag.

Medtem je evropska mreža meteoroloških postaj za sredo razglasila rdeči alarm za območja južne in osrednje Črne gore, ker pričakujejo izjemno slabe vremenske razmere, predvsem pa močan veter. Rdeči alarm pomeni, da so nevihte zelo nevarne za ljudi in živali ter da lahko povzročijo veliko gmotno škodo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.