23. 4. 2019, 09:01 | Vir: STA

Močnejši potres stresel Filipine, o žrtvah ne poročajo

STA/Xinhua

Vzhodni del Filipinov, otok Samar, je danes stresel potres z magnitudo 6,2. Poročil o škodi ali žrtvah še ni, število žrtev ponedeljkovega potresa na severu države pa je zraslo na 16, poškodovanih je bilo več kot 100 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografije na socialnih medijih kažejo razpokane ceste, razpadajoče cerkvene stene in razbita stekla. Direktor filipinskega inštituta za vulkanologijo in seizmologijo Renato Solidum je dejal, da potresa nista povezana in da ni nevarnosti cunamija. Do danes so zabeležili več kot 400 popotresnih sunkov.

Žarišče današnjega potresa je bilo v mestu San Julian v provinci Vzhodni Samar, 571 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Manila. Potres so najbolj čutili prebivalci v bližnjih mestih Tacloban in Catbalogan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Največ žrtev ponedeljkovega potresa je v provinci Pampanga severno od Manile. Število žrtev pa se lahko še poveča, saj ekipe še ocenjujejo škodo v podeželskih delih države, ki so brez elektrike in telefonskih povezav. Seizmologi so ponedeljkov potres sprva ocenili na magnitudo 6,3, a so to kasneje znižali na 6,1.

Reševalci še vedno poskušajo najti preživele pod ruševinami štirinadstropne trgovinske stavbe. Pogrešanih naj bi bilo 24 ljudi. Še vedno je zaprto tudi tamkajšnje letališče, kjer uradniki ocenjujejo škodo na zgradbah. Na letališču je obtičalo na tisoče ljudi.

Filipini ležijo na območju tako imenovanega tihomorskega ognjenega obroča, kjer so izbruhi vulkanov in potresi pogosti. Zadnji močan potres je državo prizadel leta 2013, ko je v tresenju tal z magnitudo 7,1 na otokih v osrednjem delu Filipinov umrlo več kot 220 ljudi, številne zgodovinske zgradbe pa so se porušile.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.