8. 6. 2021, 06:00 | Vir: STA

Moderna zaprosila za odobritev cepiva v EU tudi za najstnike

Profimedia

Ameriško podjetje Moderna je v Evropski uniji in Kanadi zaprosilo za izredno dovoljenje za uporabo njihovega cepiva proti covidu-19 tudi za najstnike. Napovedali so, da bodo za nujno odobritev zaprosili tudi v ZDA, kjer najstnike, starejše od 12 let, že cepijo s cepivom Pfizerja in BioNTecha.
 

"Z veseljem vam sporočamo, da smo Evropski agenciji za zdravila poslali prošnjo za pogojno uporabo našega cepiva proti covidu-19 pri najstnikih v Evropski uniji," je sporočil prvi mož Moderne Stephane Bancel. "Zadovoljni smo, da je cepivo Moderne tako visoko učinkovito pri preprečevanju covida-19 in okužbe s sars-cov-2 pri najstnikih," je dodal.

Podobno prošnjo so vložili tudi pri pristojni agenciji v Kanadi in napovedali vlogo pri ameriški upravi za zdravila in prehrano (FDA). Podobno prošnjo bodo vložili tudi pri regulatorjih drugih držav za "zaščito te pomembne mlajše populacije", je še pojasnil Bancel.

Najstniki so sicer manj dovzetni za razvoj hujše oblike covida-19 kot starejše skupine in glavni namen cepljenja te starostne skupine je predvsem zmanjševanje širjenja okužb z novim koronavirusom. A tudi otroke lahko po covidu-19 doletijo zdravstveni zapleti, zlasti t.i. večorganski vnetni sindrom.

Pri Moderni zatrjujejo, da je njihovo cepivo po dveh odmerkih 90-odstotno učinkovito pred covidom-19 z običajnimi simptomi in 95-odstotno proti hujšemu poteku bolezni. Mladostniki ga tudi "na splošno dobro prenašajo", še zagotavljajo v podjetju. "Doslej nismo odkrili še nobenega pomembnejšega varnostnega pomisleka," so poudarili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.