25. 5. 2021, 15:24 | Vir: STA

Moderna zatrjuje, da je cepivo proti covidu-19 pri najstnikih zelo učinkovito

Profimedia

Ameriško farmacevtsko in biotehnološko podjetje Moderna je sporočilo, da se je njeno cepivo proti covidu-19 pri najstnikih, starih od 12 do 17 let, glede na končne rezultate kliničnih preizkušanj izkazalo za zelo učinkovito, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je v sporočilu za javnost poudaril direktor Moderne Stephane Bancel, je zelo vzpodbudno, da je cepivo mRNA-1273 zelo učinkovito pri preprečevanju covida-19 pri najstnikih. Ob tem je napovedal, da bo Moderna v začetku junija te ugotovitve posredovala ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA) ter drugim regulatorjem po svetu in zaprosila za odobritev cepiva za to starostno skupino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V raziskavi Moderne je sodelovalo več kot 3700 udeležencev v ZDA, starih od 12 do 17 let, od katerih sta dve tretjini prejeli cepivo, tretjina pa placebo.

"Po dveh odmerkih v cepljeni skupini (...) ni bilo primerov covida-19 v primerjavi s štirimi primeri v skupini s placebom, kar pomeni 100-odstotno učinkovitost cepiva 14 dni po drugem odmerku," je zapisano v Modernini izjavi. Dodali so, da je bila pri prvem odmerku ugotovljena 93-odstotna učinkovitost.

Kot je še sporočila Moderna, so prejemniki cepivo "na splošno dobro prenesli ter da "doslej ni bilo ugotovljenih nobenih pomislekov glede njegove varnosti". Opaženi neželeni učinki so bili, kot so še sporočili, enaki kot pri odraslih, to so bolečina na mestu vboda, utrujenost, mrzlica in podobno.

Več držav, vključno z ZDA, je doslej odobrilo za uporabo cepivo proti covidu-19 za najstnike ameriškega farmacevtskega podjetja Pfizer in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.