N. V. | 30. 8. 2023, 09:50

Nocoj na nebu redek pojav, ki ga bo mogoče naslednjič opazovati leta 2026

Profimedia

To noč spremljajte spektakel na nebu.

Nocoj bomo lahko na nebu spremljali modro polno super luno. Luna sicer ne bo modre barve, vendar pa se ta termin uporablja za drugo polno luno v istem mesecu. Prvo polno luno v avgustu smo namreč lahko opazovali že 1. v mesecu, danes, 30. avgusta, pa bo že druga.

Ta pojav je mogoč, saj Luna pot okoli Zemlje opravi v 29,53 dneva, koledarski mesec pa ima lahko do 31 dni. Nazadnje sta se v istem mesecu pojavili dve superluni pred petimi leti, naslednjič pa se bo to ponovilo šele leta 2037.

Milos Vujinovic/Bobo

V povprečju je super luna 16 odstotkov svetlejša od povprečnega polnega meseca. Hkrati se zdi tudi večja od povprečne polne lune. Super luna bo 30. avgusta videti še bližje Zemlji kot polna luna na začetku meseca, poroča Večer.

Poleg modre polne lune pa bo jutri na nebu mogoče opazovati tudi planet Saturn, zato ljubitelje astronomije čaka prava nebeška poslastica.

Naslednjič bo pojav možno opazovati leta 2026

Tisti, ki bodo zamudili modro super luno, se bodo do naslednje precej načakali. Kar približno 25 odstotkov polnih lun je super lun, kar pomeni, da ne gre za tako redek pojav, precej bolj redke pa so modre super lune. Te se namreč pojavljajo le v treh odstotkih polnih lun. Naslednja bo, kot že omenjeno, maja 2026, kot zanimivost pa lahko navedemo še to, da se bo leta 2037 modra super luna pojavila januarja in marca.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol