8. 12. 2010, 15:32 | Vir: Playboy

Mondeno smučišče Aspen

Bor Dobrin

'Ameriški pršič' je vedno veljal za obljubljeno deželo, če seveda odštejemo eksotične smučarske kraje. Aspen izpolni vsa pričakovanja, vendar se v Skalnem gorovju skriva še kakšen biser ...

Začudeni »Oh, all the way from Europe?!« je morda najpogostejši odgovor, na katerega naletite, ko se v Aspnu, enem najbolj znanih smučišč na svetu, zapletete v pogovor.

Mondeno mestece globoko v južnem delu Skalnega gorovja (Rocky Mountains) vam kljub svoji odmaknjenosti ponuja vse, kar si srce poželi: od vrhunskega smučanja do kulinaričnih užitkov vseh okusov sveta … in vsega vmes.

Lepo postrojena zasebna letala na letališču ob vhodu v mestece s 6000 prebivalci vas opozarjajo na to, da ste daleč od navidez­ne mondenosti domače Kranjske Gore. Mestece, v katerem so prve žičnice postavili leta 1947, seveda dobi pravi šarm, ko tudi ulice pobeli sneg (ogrevani pločniki namreč ostanejo kopni), s katerim pa je lansko sezono narava precej skoparila.

Najdražje nepremičnine

»Recesija, ne samo pri snegu, se pozna tudi na drugih področjih,« pove Galen Bright, eden številnih nepremičninskih agentov v mestu. Veliko jih je, ki so v času krize morali prodati svoje hiše, a je bila to tudi odlična priložnost za nakup v nepremičninsko enem najdražjih mest na svetu. O imenih ne spregovori, doda pa, da je veliko takih, za katere še nihče ni slišal.

Premožne denarnice si lahko olajšajo tudi v Guccijevih, Pradinih in podobnih trgovinah, prej ko ne pa jih boste srečali tudi v razvpitem glasbenem lokalu Belly Up, v katerem so pred kratkim osvežili ozvočenje, v njem pa lahko za sprejemljivo vstopnino preživite večer ob vrhunskem koncertu.

Nikakor ne boste dobili občutka, da uživate med samimi snobi, saj se ljudje hitro zapletejo v pogovor, del katerega je seveda obvezno umeščanje Slovenije na zemljevid, daleč stran od njihovih ruskih prepričanj. Če se zaradi koncerta ali piva zadržite predolgo v noč, se vam lahko zgodi, da boste zjutraj zamudili tako imenovani first track na Aspen Mountainu, ki se dviguje nad mestom in je eden štirih sistemov smučišč.

Uro in pol pred vsemi vas namreč spustijo na sveže spolirane proge, vendar pod budnim očesom smučarskih vodnikov. Zamudite pet minut in od vsega skupaj ne bo nič! Varnost jih namreč skrbi na vsakem koraku. Tako boste dobro obveš­čeni, da tvegate smrt, če zapustite urejeno smučišče, če pa se na sedežnici peljete brez varovala, kar je med lokalnimi smučarji navada, pa nikomur nič. Sedež­nice so za evropskega smučarja, vajenega hitrih, ogrevanih in pokritih modernih naprav, kar manjši šok. Zdi se namreč, da sodijo dve desetletji v zgodovino.

To le deloma popravijo sodobne gondole, predvsem pa veliko izredno prijaznega osebja na vstopih na naprave, večinoma študentov in študentk z vseh vetrov.

Smučišča

Smučate lahko na štirih smučiščih, različnih po značaju. Že omenjeni Aspen Mountain ponuja več urejenih težjih prog, Aspen Highlands tudi prosto smučanje, za katero se morate potruditi s polurnim peš vzponom na rob mogočnega High­land Bowla. Tam pridejo na svoj račun ekstremisti, ki jim je tudi oznaka težavnosti smučišča double diamond (dvojni diamant) premalo in jih zadovoljijo le nakloni tja do 48 stopinj.

Buttermilk sodi med položnejše. Opremljen je z vsemi možnimi snežnimi strukturami, ki zagotavljajo užitke za snežne deskarje in bolj razigrane smučarje. Snowmass pa je najbolj prostran in primeren za zahtevnejšo družinsko smuko. Vsa štiri smučišča so učinkovito povezana z brezplačnimi smučarskimi avtobusi, ki vozijo pozno v noč.

Vsem je skupno, da ponujajo smučanje tako na urejenih, širokih, večinoma skoraj praznih kot tudi na neurejenih progah, kjer vas čakajo kuc­lji, celec, vijuganje med drevesi v gozdu, vse skupaj v okviru uradnega smučišča. Smučišča se začnejo na nadmorski višini 2399 metrov in se povzpnejo vse do 3559 metrov (vrh Highland Bowla je na 3777 metrih), le manjši del od 2150 hektarjev smučišč pa je umetno zasnežen. Nič presenetljivega, saj na leto zapade kar 7,5 metra snega.

Ja, in sneg je drugačen, mehkejši, lažji, predvsem pa tudi ob 12. uri še vedno najdete lepe dele prog, ki tisti dan še niso bile prevožene, tako da se vas lahko na smučišču kdaj poloti strah, ker že nekaj časa niste srečali nobenega smučarja. Če vas kljub vsemu mika pokukati čez ograjo, le previdno. Če vas pri tem ujame roka postave, boste hitro ostali brez smučarske karte, če se vam uspe izogniti tožbi zaradi tres­passinga zasebnega zemljišča, pa vam lahko za dve leti tudi prepovejo uživanje snega na njihovem koščku planeta.

Utrujene vas bo brez dvoma zamikalo okrepčilo, ki pa razen redkih in dragih izjem, podobnih avstrijskim kočam, hitro spomni, da smučate v domovini hitre prehrane.

Zabava

Bolj zanimivo je v najbolj priljub­ljenem apres-ski Skybaru v Aspnu, nekaj korakov oddaljenem od najznamenitejšega hotela The Little Nell, kjer se boste v pisani mednarodni druščini sprostili ob kaminu oziroma v vročem odprtem bazenu ali džakuziju. In ko se boste primerno sproščeni sprehodili do svojega hotela, ne bodite presenečeni, ko boste za svojim hrbtom slišali slovenščino.

V Aspnu srečate tudi nekdanjega predsednika slovenske vlade med sprehodom, kar nekaj Slovencev pa si je Aspen izbralo za drugi dom. Med njimi nekdanja smučarka Anda Rojs, ki opozori, da imajo v Aspnu poleg bogate zimske tudi pestro poletno sezono s filmskimi in glasbenimi festivali. Med smučarsko sezono boste doživeli nekaj brezplačnih koncertov, ogledov znamenite opere Wheeler in še česa, lahko pa si ogledate tudi kopico vrhunskih tekmovanj, denimo zimskih X-iger, izjemno priljubljenih na drugi strani Atlantika.

Manj znano je, da kljub razvpiti mondenosti in temu primernim cenam pravzaprav popolnoma dostopen tudi za manj premož­ne goste, le malo je treba pobrskati med ponudbami hotelov in restavracij. Edina večja cenovna ovira so smučarske karte, saj boste za dnevno odšteli vrtoglavih 70 evrov, pri večdnevni pa žal prihranili le nekaj odstotkov.

www.aspensnowmass.com
www.aspen.com

TEKST & Foto Bor Dobrin

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ