30. 4. 2018, 15:55 | Vir: STA

Moon Jae-in: "Ne rabim Nobelove. Naj jo ima Trump! Vse, kar potrebujemo, je mir."

profimedia
Moon Jae-in: "Ne rabim Nobelove. Naj jo ima Trump! Vse, kar potrebujemo, je mir." (foto: profimedia)

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in, ki se je v petek na zgodovinskem vrhu sestal s severnokorejskim diktatorjem Kim Jong-unon, ne posveča veliko pozornosti možnosti, da bi lahko za svojo vlogo prejel Nobelovo nagrado za mir. Kot je dejal, jo lahko ima ameriški predsednik Donald Trump.

Svet je pozdravil petkovo srečanje voditeljev Korej, ki velja za pomembno prelomnico v zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku. To je bilo sicer šele tretje srečanje korejskih voditeljev doslej. Pred tem so se leta 2000 in nato še leta 2007 sestali Kimov oče Kim Jong-il ter nekdanja predsednika Južne Koreje Kim Dae-Jung in Roh Moo-Hyun.

Kim Dae-Jung je za svojo vlogo na prvem vrhu prejel Nobelovo nagrado za mir. Njegova vdova je po najnovejšem srečanju voditeljev čestitala Moonu in izrazila upanje, da bo to prestižno nagrado, ki jo bodo podelili oktobra, prejel tudi on, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moon je nato odgovoril: "Predsednik Trump ima lahko Nobelovo nagrado. Vse, kar potrebujemo, je mir."

Nedavnemu vrhu Korej bo predvidoma prihodnji mesec sledilo še srečanje Kima in Trumpa.

Dvojica si je sicer minulo leto pogosto izmenjevala ostre besede in grožnje, kar je sprožilo zaskrbljenost pred morebitnim novim konfliktom na Korejskem polotoku.

Najnovejša prizadevanja za dialog med državama, ki jih je spodbudil južnokorejski predsednik Moon, pa predstavlja novo upanje za spravo med Severno Korejo in ZDA. Ta je bila še pred nekaj meseci nepredstavljiva.

Trump je na zborovanju v slogu predvolilne kampanje v Michiganu v soboto nagovoril zbrane podpornike. Med drugim je izpostavil svojo sposobnost za dosego jedrskega sporazuma s severnokorejskim režimom. Zbrana množica je nato pričela vpiti "Nobel, Nobel!", Trump pa se je ob tem pačil in prikimaval.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.