11. 12. 2007, 14:29 | Vir: Playboy

Moški leta

Samo 365-krat smo šli spat, pa ga je že konec, tega leta, a ne? Pa še toliko reči smo hoteli postoriti ... Na naslednjih straneh so moški, ki v letu 2005 niso počivali. So tuhtali, merili, računali, prepevali, igrali, režirali ali kakorkoli drugače nastopali na naši »estradi«. Uvrstitev v naš izbor in doseženo mesto na njem so si priborili, če so v minulem letu napravili kaj pametnega ali vsaj odmevnega. Pri nekaterih se je to celo pokrilo. In zmagovalec je ... A, ne, pojdimo lepo po vrsti. Torej, 25. je:

25. Tuš leta Branko Đurić - Đuro

Naši zvesti bralci vedo, da je Đuro stalnica vsakokratnega Playboyevega izbora uspešnih slovenskih moških leta, in tukaj je tudi letos. Pred kratkim je v kina sicer prišel film Balcancan, v katerem igra, a nam je sedel v srce kot Supertuš, ki reši prodajalko pred fatalnim padcem. Saj, po nedeljskem zaprtju trgovin bo marsikatera odvečna prodajalka potrebovala superheroja.

24. Fenomen leta Fredy Miler

Bil je tako simpatičen, ko je stal za tistim šankom v Slovenj Gradcu ali kje že in prepeval: »Vedno si sanjala njega ...« in tancoval v zelenem prosleku (brezrokavniku), s košatimi brki in obrvjo, da smo rekli da in poplesali z njim. Živ dokaz, da se lahko vsakomur med nami enkrat prikaže Marija, če le poskuša in če to poskušanje posname in naloži na medmrežje. Upamo, da je užival, ker se ne bo ponovilo. Kljub biografiji.

23. Igralec leta Peter Musevski

Sicer igralec Prešernovega gledališča je iz malega televizijskega filma Delo osvobaja napravil gledljivo reč ter si zanjo prislužil nagrado za najboljšega igralca sarajevskega festivala. »Prepričljiva upodobitev vsakdanjega človeka in njegovih negotovosti« je prepričala tudi žirijo slovenskega filmskega festivala v Portorožu, še pred njimi pa Jureta Šterka, ki ga je zaposlil še v filmu Uglaševanje. V minulem letu prvo ime slovenskega filma.

22. Prestopnik leta Dalibor Stevanović

Prvi slovenski športnik, ki je iz slovenskega prvenstva prestopil v tujo ligo za več kot milijon evrov odškodnine. Toliko naj bi za člana mlade slovenske reprezentance Domžalam plačal španski oziroma baskovski Real Sociedad. Približno. Natančna številka je na zahtevo Domžalčanov ostala skrivnost. 21-letni Dalibor naj bi za moštvo iz San Sebastiana prvič zaigral 8. januarja.

21. Objektiv leta Gregor Hvastja

Fotograf, ki je poslikal našo padlo zvezdico Ines v pornoobjemih z nekim tipom. Trdo, da trše ni moglo biti. In je potem priplavalo na dan, da jih je doslej že kakih 200 domačih, ki se tržijo večinoma na ameriškem trgu. Zavladala je tiha panika: »A so vsa druga dekleta, « je rekel Hvastja, »na varnem pred zlobo in hinavskim moraliziranjem slovenskih rabljev.« Delo kot delo pač, tole natepavanje pred objektivom, in delu čast ter oblast!

20. Hazarder leta Branko Tomažič

Če bo vlada privolila v nekatere zahteve ameriškega igralniškega giganta Harrah’s Entertainment (znižanje davčne stopnje s sedanjih 38 na 20 odstotkov in dovoljeno polovično tuje lastništvo, namesto sedanjih dovoljenih 20 odstotkov), potem se Sloveniji obeta 700 milijonov dolarjev vredna tuja investicija, s katero bi Nova Gorica postala Las Vegas tega dela Evrope. Vprašanje pa je, ali bo imel tudi Tomažič kaj od tega ali pa ga bo še prej odnesel kadrovski cunami.

19. Mobilizator leta Dušan Semolič

Nasprotniki zanj ne bodo našli lepe besede in vsi po vrsti vlačijo na dan njegovo komunistično preteklost, pa vlogo v »korporativističnem trikotniku med kapitalom (Forum 21), sindikati (ZSSS) in državo (koalicijska vladavina LDSZLSD), ki je omogočal socialni mir in dolgoletno vladavino LDS«. (Mag) Čisto mogoče, ampak je pa spravil na cesto v snežnem metežu nekaj deset tisoč ljudi, vladajočim v razmislek.

18. Kulturni dogodek leta Gorazd Slak

Kaj dobiš, če spraviš nekaj povsem povprečnih, ne prav pametnih, ne prav lepih mladostnikov za šank, v eno stanovanje in to snemaš? Neverjetno veliko gledanost, od katere je še naša lepa revija potegnila svoje, ko je slekla Almo. Zato na oddajo gledamo z razumevanjem in tiho naklonjenostjo. Do sodnega dne, ko bodo Gorazd Slak, ki je vsebinsko odgovoren za to reč, in drugi morali položiti račune, je pa še itak daleč.

17. Vstajenje leta Janez Drnovšek

Politik vedno ostane politik. Ko smo že mislili, da mu je predsednikovanje Sloveniji samo neke vrste ogrevanje za zasluženi pokoj in uživanje v naravnih lepotah okoli svojega novega doma na Ulovki nad Vrhniko, je dirty Harry spet udaril. Tokrat z neusklajeno akcijo za osamosvojitev Kosova. Kaj naj bi kdorkoli – Kosovo, Slovenija ali on sam ... – imel od tega, (še) ni povsem razvidno.

16. Statusni simbol leta Jernej in Japec Jakopin

Brata Jakopin, ki načrtujeta in izdelujeta plovila že od leta 1983, sta letošnje poletje na valove postavila doslej največjo in najdražjo jadrnico iz ogljikovih vlaken, 19-metrsko shipman 63. Če bo šla po sledeh starejše, kake štiri metre manjše sestre, ki je leta 2003 osvojila naslov evropske jadrnice leta, se ji ne piše slabo. Premierno, zaradi katere sta morali v Portorož dve večji posadki novinarjev pomembnejših svetovnih navtičnih revij, je za 1,3 milijona evrov kupil neki Avstrijec.

15. Neomajnež leta Zoran Predin

Eh, Zoki (Prdonja), kaj ti je bilo tega treba? Kaj se ti je treba bosti z mlini na veter? Časi so se spremenili in besedila niso več pomembna, tudi glasba ne. Daj ljudem, kar hočejo, privij polko na turbo, ta starejši hčeri kratko krilce, zategni ji wonderbra, pa na oder. Še prej pa spij kaj, udari z glavo dvakrat ob šank in boš videl, da bo šlo. Izbrala si bom fanta, ticga tavelicga ... Juhuhu!

14. Koš leta Aleš Pipan

Nekateri pravijo, da je Slovenija na letošnjem evropskem prvenstvu premogla ekipo za vsaj eno od medalj, in mogoče imajo prav, a kaj češ. Lahko smo blaženi že ob zgodovinskem napredovanju iz prvega kroga tekmovanja, še posebno ker je prineslo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Marsikomu je Pipan sedel v srce tudi kot trener mulčkov Geoplina Slovana, ki se lahko v preteklem letu pohvali z dvema prestižnima skalpoma v ligi Goodyear – z Olimpijinim in tistim Crvene zvezde.

13. Požirek leta Aleš Kristančič

Slovenec v New Yorku, edini, ki je svetil na letošnji gala predstavitvi najboljših vinarjev sveta revije in institucije Wine Spectator, najuglednejše na tem planetu. Prislužil si jo je z vinsko umetnino, imenovano Veliko belo 2001, za katero je prejel več kot 90 od možnih sto točk. Na zdravje.

12. Kapitalist leta Matjaž Gantar

Eden onih, vsekakor najbolj vpadljiv med njimi, ki spreminjajo slovensko ne samo gospodarsko prizorišče. Bil je na zanikanem sestanku z Janezom Janšo, domnevno v dogovoru z njim in drugimi odprodal delnice Mercatorja in domnevno v dogovoru z njim in drugimi položil šape na Delo. Napovedal je odstavitev Jankovića ter Slovencem večkrat pojasnil, da si lastniki to lahko privoščijo, ker imajo lastniki vedno prav. Pred uvedbo novo davčne zakonodaje je dve milijardi svojega premoženja spravil na Antile in je edini, ki je to povedal na glas.

11. Lucidnež leta Marko Zorko

No ja, pa saj imajo prav, če se tako pogleda ..., si reče človek in bi klonil pod težo argumentov, da je treba podpreti dirkalne konje družbe in podobno. In potem odpre Sobotno prilogo Dela, v kateri jim mero, tem abotnostim, jemlje Marko Zorko, jih lepo primerjajoče umešča in razvršča med prilične, ki jih je bilo v teh meridianih vedno dovolj, ne glede na levi ali desni predznak vsakokratne vrhovne. Izumil štos o princu Valiantu, ki da ga je policija priprla po objavi fotorobota roparja SKB.

10. Dvojec leta Matjaž Petkovšek & Aljaž Pegan

Le kje se jemljejo oziroma od kod sta se vzela? Kdo se pa v Sloveniji sploh še ukvarja z gimnastiko? Podobno bi lahko rekli za marsikaterega športnika, ki je v minulem letu priplaval na sam svetovni vrh, pa nam ga nekako ni uspelo spraviti na ta seznam. Kako je mogoče, da se iz dvomilijonske genetske baze brez prave vizije razvijejo Pegani, Petkovški, Čopi, Špiki, Benkovići, Mankoči ... Človek bi pomislil, da počnejo to zanalašč.

9. Tarča leta Bojan Požar

Zakuhal je afero Juri, ko je, saj veste, razgalil seksualne apetite poslanca ZLSD. Aurelijevo hrepenenje po onegavljenju v troje je bila zadnja Požarjeva velika zgodba v okviru Slovenskih novic, saj je kmalu zatem z novoustanovljenim Direktom zamenjal časopisno hišo. Po njegovi zaslugi lahko tako Slovenci za 99 tolarjev prebiramo o blatu, v katerega so zagazili znani in manj znani Slovenci. Privoščljivo, zlobno, ponekod celo higienično.

8. Služba leta Aleš Bravničar

Saj ne vemo, ali bi mu zavidali ali bi ga pomilovali. Pred našim Alešem se sleče in zvira cvet slovenske lepote v vsej svoji goloti, a kaj ima revež od tega? Na to gleda skozi hladno oko fotoaparata, misleč na jakost fleša, ostrino slike, fotografsko globino ..., in ne na tisto, za kar so bile te punčke poslane na svet. Voha jabolka, breskvice ..., pa ne sme ugrizniti. Razmislite o tem, ko vas bo naslednjič dajala zelena zavist.

7. Smrt leta Dane Zajc

»Pisanje pesmi je delo kot vsako drugo,« je v nekem intervjuju novembra lani izjavil Dane Zajc, najboljši slovenski živeči pesnik – taka oznaka se ga je prijela. Ni mu bila posebno ljuba: »Navdaja me z zoprnim občutkom, « je dejal v istem pogovoru, »da za menoj stoji nekdo drug, ki čaka na izpraznjeno mesto.« Umrl je slabo leto za tem. Pripisovali so mu možnosti za Nobelovo nagrado.

6. Odstrel leta Zoran Janković

Nič ni večno. Ko je leta 1997 postal predsednik Mercatorjeve uprave, je bila delnica podjetja vredna 3800 tolarjev. Novembra letos je bila treba zanjo plačati skoraj desetkrat več, pa mu to ni pomagalo, da bi se obdržal. Odletel je, ker se je družil z napačnimi ljudmi, pa še jezikal je. Mnogim med nami je odleglo. Če namreč zadostuje ponižno molčanje, da te pustijo pri miru, potem bomo že kako.

5. Vzpon leta Tomaž Humar & Steve House

Da se je Humar zaplezal na Nanga Parbatu, pa vendarle izvlekel na jeklenici pakistanskega helikopterja, priča o obstoju Boga, a tudi, da mu je bilo dovolj resničnostnega šova tako blizu njegovih sfer. Da ja ne bi kdo podvomil o njegovem angažmaju, je nejevernim Tomažem poslal še preroka v podobi Steva Housa, slovenskega Američana, da z vzponom čez to steno prenese sporočilo. Martinu Strelu zato pred napovedanim spogledovanjem z Amazonko priporočamo previdnost in zmernost.

4. Jagnje leta Jože Pavlič Damijan

Po kostanj v žerjavico je to leto hodil Damijan in se v letu dni od malo znanega izrednega profesorja ljubljanske ekonomske fakultete prebil do prvega ekonomista države. Pripravil je vladni paket reform s paradno točko – enotno davčno stopnjo, ki je z vladno zahtevo vse ali nič na ulice pognala združene slovenske sindikate. Nasprotnike je primerjal s katoliško protireformacijo, jih obtožil konservatizma, mladim fantom (se pravi tudi sebi) pa popolnoma upravičeno prisodil kreativnost. Za reforme se bori kot lev.

3. Boter leta Janez Janša

Njegova dolga roka se je poznala pri vseh pomembnejših spremembah, ki jih je doživela ta država v preteklem letu. Od novega zakona o javni RTV do Jankovićeve odstranitve. V vsega letu dni je razbil mogočni Kučanov klan, upokojil njegove direktorje, postavil pod nadzor Delo in televizijo ter začel vračati cerkvi, kar je njenega ... Upal si je napovedati reforme in Damijan je za njega dejal, da je edini, ki jih lahko izpelje. Zaenkrat vse kaže tako.

2. Filmar leta Jan Cvitkovič

Nagrada altadis v San Sebastianu, nagrada centeast za najboljši film festivala po mnenju filmskih profesionalcev v Varšavi, najboljši film na festivalu vzhodnoevropske kinematografije v nemškem Cottbusu, kjer je pobral še nagrado ekumenske žirije, pa pohvala za »pogumno avtorsko držo«, odlične igralce in sugestivno kamero na LIFFE in še nagrada za najboljši slovenski film v Portorožu. Je sicer mogoče, da se toliko ljudi zmoti, ni pa prav verjetno, pa bo najbolje, da si Odgrobadogroba ogledate.

1. Umetnik leta Miki Muster

Kako se stvari obrnejo, kajne? Še pred kratkim (no ja, pred kakšnim desetletjem) tisti, ki je s šundom kvaril mladino, danes slovenski klasik. Ustvaril je Zvitorepca, Trdonjo, Lakotnika pa Cik Cak zajčke, ono primadono z globokim in bujnim dekoltejem, ki prepeva visoki C, indijančka za viki kremo in še kakih 300 ali 400 podobnih reči. V letu 2005 jih je dopolnil 80.

TEKST: Tadej Golob

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec