29. 3. 2022, 18:12 | Vir: STA

Moskva z novo zahtevo: ali to pomeni konec ruskega plina za Evropo?

Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je minuli teden sicer napovedal, da bo Rusija državam, ki jo sankcionirajo, še naprej zagotavljala dobavo plina. Kje pa se je sedaj zapletlo?

Kljub temu, da bi EU, Velika Britanija, Kanada, Japonska, Švica, Ukrajina in ZDA še naprej lahko dobivale plin, pa se zapleta pri plačilu. Rusija namreč ne bo več sprejemala plačil v evrih in dolarjih, pač pa le v rubljih, in če bo pri tem vztrajala bo to pomenilo kršitev pogodbe, kar je izpostavil nemški gospodarski minister Robert Habeck. S tem se strinjajo vsi ministri za energetiko držav G7. Plin naj bi bilo treba v rubljih plačevati od 1. aprila dalje.

Moskva se ne namerava ukvarjati z dobrodelnostjo in brezplačno zagotavljati plina Evropi, če države članice EU zanj ne bodo želele plačevati v rubljih, je za televizijo PBS povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in se tako odzval na sporočilo skupine G7, da je ta ruska zahteva nesprejemljiva. "Če ne bo plačila, ne bo plina," je besede Peskova povzela ruska tiskovna agencija Tass. "Ne vem, kaj se bo zgodilo, če bodo države EU zavrnile plačilo v rubljih. Takoj, ko bomo prejeli njihovo končno odločitev, bomo videli, kaj je mogoče storiti. Zagotovo pa se ne bomo ukvarjali z dobrodelnostjo in plina v Zahodno Evropo pošiljali brezplačno," je še dejal Peskov.

Kljub temu, da gre za očitno kršitev pogodbe, Rusija že dela korak naprej

Rusija že razvija mehanizem za plačilo plina v rubljih, ki bo enostaven, razumljiv, izvedljiv in transparenten, razmišlja pa tudi o planu B, če bodo evropske države zaradi zahteve po plačilu v rubljih zavrnile plinske pogodbe.

Predsednik ruskega parlamentarnega odbora za finančne trge Anatolij Aksakov je medtem po navedbah ruske tiskovne agencije Ria novosti pojasnil, da bodo lahko kupci ruskega plina rublje kupili na moskovski borzi po veljavnem tečaju. "Za to ni tehničnih preprek, postopek je predpisan v zakonu," je povedal. Kot je povedal, se bo kupec prijavil na moskovsko borzo in zahteval določeno vsoto rubljev. Menjalni tečaj bo določen na borzi, sledila bo sklenitev posla, denar bo nakazan na račun energetskega plinskega velikana Gazprom, ta pa bo nato plin dobavil, je nanizal. Gazprom ruski plin v Evropo prek Ukrajine trenutno dobavlja po ustaljeni praksi, je danes povedal tiskovni predstavnik podjetja Sergej Kuprijanov

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.