6. 11. 2017, 19:05 | Vir: STA

Motiv za teksaški pokol je znan: 26-letni morilec je pred dogodkom grozil tašči!

profimedia

Direktor teksaškega oddelka za javno varnost Freeman Martin je danes dejal, da je 26-letni morilec nedeljski pokol v teksaški cerkvi najverjetneje izvršil zaradi spora v družini, saj je poslal več grozečih sporočil svoji tašči, ki je občasno hodila v prvo baptistično cerkev v vasi Sutherland Springs nedaleč od San Antonia.

Policija ni povedala, ali je med 26 mrtvimi in 20 ranjenimi v najhujšem množičnem strelskem pokolu Teksasa tudi tašča.

Devin Patrick Kelley je v nedeljo med mašo vstopil v cerkev oblečen v črno in z masko lobanje na obrazu ter začel streljati. Po streljanju je zbežal pred dvema Teksašanoma, ki sta ga lovila v svojih avtomobilih in streljala nanj. Policija meni, da se je Kelley z avtomobilom zaletel, nato pa si je sodil sam, kar bodo morali še potrditi z obdukcijo.

Kelley je bil od leta 2010 zaposlen v oporišču zračnih sil v Novi Mehiki. Leta 2014 so ga odpustili iz zračnih sil, ker je pretepal ženo in sina, zaradi česa je bil zaprt za leto dni. Kaznovan je bil tudi v državi Kolorado in sicer zaradi okrutnosti do živali.

Teksaški republikanski vladajoči politiki z guvernerjem Gregom Abbottom na čelu poudarjajo, da ne gre za problem razširjenosti orožja, ker morilec ni imel dovoljenja za nakup pištole v Teksasu, saj so ga nečastno odpustili iz vojake.

Predsednik ZDA Donald Trump je iz Japonske prav tako sporočil, da problem ni orožje, sicer pa naj bi se bilo spet prezgodaj pogovarjati o tem, ker je treba moliti in misliti na žrtve. Trump je celo dodal, da bi bila tragedija hujša, če napadalca ne bi ustavila državljana z orožjem, kar ne drži v celoti.

Demokrati in aktivisti proti orožju so po ustaljenem vzorcu začeli znova pozivati k ostrejši orožarski zakonodaji, republikanci in orožarski lobi pa prav tako po ustaljenem vzorcu trdijo, da gre za problem posameznika, ki je imel duševne težave in ne orožja.

Kelley je pred pokolom delal kot neoborožen varnostnik počitniškega naselja v teksaških hribih nedaleč od svojega doma. Tam z njim niso imeli težav in so ga poznali kot prijetnega fanta. Še najmanj so sumili, da ima kakšne duševne motnje.

Od ranjenih je še pet ljudi v kritičnem stanju, med njimi trije otroci in dva odrasla stari od štiri do 57 let. V nedeljo je za posledicami ran v bolnišnici umrl otrok.

Med žrtvami je 14-letna hči pastorja Franka Pomeroya, Joe in Claryce Holcombe pa sta v napadu izgubila osem članov širše družine. Med njimi nosečo vnukovo soprogo in njune tri otroke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.