25. 5. 2019, 20:26 | Vir: STA

Mount Everest med alpinisti letos terjal že deset življenj

Profimedia

Oblasti v Nepalu in organizatorji odprav so danes potrdili smrt irskega in britanskega alpinista na Mount Everestu. S tem se je število žrtev med alpinisti na tej 8848 metrov visoki gori letos povzpelo na deset, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lani je na Everestu umrlo pet alpinistov.

44-letni Britanec Robin Fisher je davi priplezal do vrha, nato pa se zgrudil in umrl 150 metrov pod vrhom, je povedal Murari Sharma iz odprave Everest Parivar Expedition, ki je potrdil smrt plezalca.

Iz druge odprave pa so potrdili, da je v petek na tibetanski strani Everesta umrl irski alpinist. 56-letni Kevin Hynes je umrl v svojem šotoru na 7000 metrih nadmorske višine, po vrnitvi z vrha.

Štirje indijski alpinisti ter po en alpinist iz ZDA, Avstrije in Nepala so v minulem tednu umrli na tej najvišji gori sveta. Pogrešajo še enega Irca, Seamusa Lawlessa, za katerega sumijo, da je prav tako mrtev. Ircu naj bi spodrsnilo in naj bi padel na neznanem območju blizu vrha, navaja APF.

V Himalaji je trenutno vrhunec alpinistične sezone, saj je med poznim aprilom in koncem maja tam ugodno vreme za plezanje. Vsako leto poskuša Mount Everest med spomladansko plezalno sezono osvojiti na stotine alpinistov z vsega sveta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.