23. 1. 2021, 07:33 | Vir: STA

Muzeji in galerije v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko znova odpirajo svoja vrata

profimedia

V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko se galerije in muzeji pospešeno pripravljajo na ponovno odprtje, čeprav povsod v soboto še ne bodo dejansko odprli svojih vrat, ampak šele nekaj dni kasneje. Med tistimi, ki bodo prvi ponovno sprejeli obiskovalce, so Moderna galerija, Muzej sodobne umetnosti Metelkova in Prirodoslovni muzej Slovenije.

Povsod so veseli četrtkove odločitve vlade o ponovnem odprtju. "Muzeji smo se v zadnjem letu dni zapirali in odpirali, nekateri večkrat, zato smo na takšne situacije že dobro pripravljeni, tokrat pa tudi obveščeni prej kot nekaj ur pred napovedanim odprtjem," je za STA povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije in direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih-Slana.

Muzeji se bodo po njenih besedah odpirali v skladu s svojimi organizacijskimi možnostmi in v dogovoru s svojimi ustanovitelji, "vsekakor pa se tega trenutka vsi zelo veselimo, še posebej tisti, ki smo zaprti že več mesecev".

"Vse pogoje za zagotavljanje varnosti pred okužbo s covidom-19 izpolnjujemo, saj smo se morali prilagoditi že lani pred prvim odprtjem. Zadnje dni smo bili številni muzeji tudi pod drobnogledom inšpekcij, ki so si naše pogoje delovanja in zagotavljanja varnosti podrobno ogledale," je še povedala.

Obiskovalcem tako lahko zagotovi, da so muzeji in galerije varni prostori tako za zdravje obiskovalcev kot zaposlenih. "Upamo samo, da bomo odprti tudi ostali. Stalno odpiranje in zapiranje med ljudi vnaša zmedo, nam pa otežuje delovanje," je dejala Aleksandra Berberih-Slana.

V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade se lahko v soboto odprejo knjižnice, muzeji in galerije v Gorenjski, Koroški, Obalno-kraški, Osrednjeslovenski, Podravski, Pomurski, Primorsko-notranjski, Savinjski in Zasavski statistični regiji. Ob tem morajo zagotoviti minimalen možen stik z uporabniki, razkuževanje rok uporabnikov pred vstopom in ob izstopu ter redno prezračevanje prostorov, število oseb v zaprtem prostoru pa je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika.

Po ocenah Aleksandre Berberih-Slana je to izvedljivo, saj lahko zaenkrat računajo le na individualne obiskovalce.

"Šole in vrtci še ne bodo smeli k nam," je pojasnila in ponovila, da doslej ni bilo zabeleženega nobenega znanega primera okužbe z novim koronavirusom v muzeju ali galeriji. "Evropski muzeji in galerije so že zdavnaj odprti, tako da smo eni zadnjih, ki se odpiramo," je spomnila.

Slovenske galerije, muzeji in knjižnice so nazadnje svoja vrata na podlagi vladnega odloka zaprli 9. januarja. Nekateri v soboto še ne bodo odprti, konkretno v Muzeju narodne osvoboditve Maribor napovedujejo odprtje v sredo. "Ravno smo sredi projekta, ki je zasedel ves muzej, hkrati pa pregledujemo škodo, ki je ostala od potresa konec decembra. Moramo najprej zagotoviti, da bodo prostori tudi s tega pogleda varni," je pojasnila Aleksandra Berberih-Slana.

Odprtje Koroške galerije likovnih umetnosti napovedujejo za torek, obisk pa bo do 29. januarja za vse obiskovalce brezplačen. Direktorica Andreja Hribernik je pojasnila, da so čas zaprtja izkoristili za vzdrževalna dela, zato so si zdaj vzeli čas do torka, da pripravijo vse potrebno za ponovno odprtje svojih prostorov. Prav tako se jim zaradi zaprtja občinskih meja in posledično pričakovanega majhnega obiska ob koncu tedna ne zdi smiselno hiteti.

Za brezplačen ogled so se odločili zato, da privabijo obiskovalce, in ker so običajni brezplačni dogodki, kot so odprtja razstav in strokovna vodenja, v preteklih mesecih odpadli. V torek se odpira tudi Galerija Ravne, kjer tudi sicer ni vstopnine in tudi v običajnih razmerah ni odprta ob koncu tedna.

V ponedeljek se odpirajo vrata Starega gradu Celje. Likovni salon Celje bo odprt od torka naprej, medtem ko Galerija sodobne umetnosti zaradi delne prenove razstavnih prostorov in vzpostavitve nove info točke ostaja zaprta.

Iz Muzeja Velenje sporočajo, da bodo v torek za obiskovalce ponovno odprti muzej na Velenjskem gradu, Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju in Hiša mineralov v Starem trgu v Velenju.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec