28. 2. 2022, 15:09 | Vir: STA

MZZ odsvetuje potovanja v Rusijo in Belorusijo in Slovence poziva, naj državi zapustijo

Tamino Petelinšek/STA

Slovensko zunanje ministrstvo je danes odsvetovalo vsa potovanja v Rusijo in Belorusijo. "Slovenskim državljanom zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino odsvetujemo vsa potovanja na območje Rusije in Belorusije," so sporočili na Twitterju. Kasneje so sporočili še, da Slovencem, ki se nahajajo v obeh državah, svetujejo, naj ju zapustijo.

"Slovenskim državljanom, ki se nahajajo na območju Rusije in Belorusije, svetujemo, da zaradi omejitve letalskih povezav in povečanega varnostnega tveganja državi zapustijo," je ministrstvo zapisalo na Twitterju. Pozvali so jih, naj se odločijo za varne poti po lastni izbiri.

Na spletni strani ministrstva še piše, da je obseg pomoči veleposlaništva Slovenije v Moskvi slovenskim državljanom, ki bi se nahajali na teh območjih in bi jo potrebovali, omejen.

MZZ nima natančnih podatkov o tem, koliko Slovencev je trenutno v Rusiji oziroma Belorusiji. Po ocenah naj bi jih bilo v Rusiji okoli sto, v Belorusiji pa okoli 50, vendar opozarjajo, da ljudem ni treba posredovati podatkov o tem, kam potujejo, zato natančno število ni znano.

Letalske povezave med EU in Rusijo so sicer prekinjene, saj je unija v nedeljo zaprla svoj zračni prostor za ruska letala, Rusija pa je danes sprejela povračilni ukrep in svoj zračni prostor zaprla za letala iz držav EU.

Naj zapustijo Rusijo in Belorusijo, je svoje državljane že pozvalo tudi več drugih držav.

Rusija je v četrtek začela napad na Ukrajino, ki ga izvaja tudi z beloruskega ozemlja, Zahod pa je proti obema državama uvedel sankcije.

V nedeljo pa je zunanji minister Anže Logar sporočil tudi, da Rusija v Sloveniji nima več častnih konzulov, saj jim je zunanje ministrstvo odreklo soglasje za delovanje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord