18. 3. 2022, 21:27 | Vir: STA

Tudi TA znani politični obraz je na jubilejnem 100. petkovem shodu nagovoril zbrane protestnike

Slovenija potrebuje spremembe, je na današnjem protestu opozoril nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Profimedia

Na petkovem protestu so bili znani obrazi, ki so opozorili na nedemokratično delovanje trenutne vlade.

Protestniki so se na Trgu republike zbrali že na jubilejnem 100. petkovem protestu in ponovno opozorili na po njihovem nedemokratično, protiustavno in koruptivno delovanje trenutne vlade. Da Slovenija potrebuje spremembe, pa je tokrat opozoril tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

"Sto petkovih večerov – nekaj sem jih preživel z vami, je tudi sto bolj ali manj jasnih, grobih poskusov oblasti, da bi vas utišala," je dejal Milan Kučan.

"Sto petkovih večerov – nekaj sem jih preživel z vami, je tudi sto bolj ali manj jasnih, grobih poskusov oblasti, da bi vas utišala," je dejal Milan Kučan.

Profimedia

Vlada ruši temelje demokracije

Kučan je danes nagovoril zbrane na Trgu republike. Dejal je, da petkovi protestniki s svojimi shodi oblikujejo vizijo Slovenije kot demokratične, pravne evropske države. "Slovenija potrebuje spremembe in tudi novo energijo zanje," je poudaril. Po njegovih besedah namreč sedanja vlada ruši temelje demokracije.

Sto petkovih večerov – nekaj sem jih preživel z vami, je tudi sto bolj ali manj jasnih, grobih poskusov oblasti, da bi vas utišala. Tako ravna oblast, ki prezira svoje državljane. To je tudi razlog, da ni prepoznala, da s protesti niste izražali zgolj svojega nestrinjanja s stranpotmi vlade. S sramoto, kot ste jih poimenovali. Niste zgolj protestirali, storili ste več. Ob zavračanju številnih nedemokratičnih odklonov v vladnih potezah ste kot aktivni državljani oblikovali svoje predstave, kakšna naj bosta družba in država, v kateri želite živeti,” je še dodal. 

Začetek kampanje Gremo volit

Na protestu je spregovoril tudi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, ki meni, da se nasilje oblasti stopnjuje vedno hitreje, "s ciljem, čim prej zasesti ves družbeni prostor, si podrediti vse institucije, kulturo, predvsem pa medije in preko njih oblikovati svojo javno mnenje".

Z današnjim protestom so protestniki oznanili tudi začetek vseslovenske kampanje Gremo volit. Že v soboto zjutraj pa se bodo pridružili iniciativi Glas Ljudstva, ki bo začela popotovanje po Sloveniji in pozivala ljudi po vsej državi k udeležbi na volitvah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol