17. 2. 2021, 15:42 | Vir: STA

Na AGRFT v vednost prejeli prijavo Mie Skrbinac o spolnem nadlegovanju

profimedia
Na AGRFT v vednost prejeli prijavo Mie Skrbinac o spolnem nadlegovanju (foto: profimedia)

Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) so danes, kot so povedali za STA, v vednost dobili prijavo, ki jo je na Univerzo v Ljubljani (UL) zaradi spolnega nadlegovanja med študijem na akademiji vložila Mia Skrbinac. Dodali so, da profesor Matjaž Tribušon do nadaljnjega ne izvaja nobene neposredne pedagoške dejavnosti.

Kot so še pojasnili na AGRFT, je akademija še pred prispetjem prijave sama na pristojno državno tožilstvo vložila naznanilo dejstev v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja.

TV Slovenija je sicer v torek poročala, da naj ne bi šlo za edini primer spolnega nadlegovanja na akademiji.

Glede na anonimne prijave, ki jih prejemajo Inštitut 8. marec, skupina Rezistenca in študent prodekan, obtožbe bremenijo še najmanj tri druge profesorje.

Na AGRFT so za STA pojasnili, da so vse ostale prijave, ki so prispele na akademijo, anonimne in ne vsebujejo elementov, ki bi vzbujali sum kaznivega dejanja, zato jih AGRFT ni predala organom pregona, ampak je z njimi seznanila obtožene in bo zadevo zaradi nepristranskosti predala v reševanje Univerzi v Ljubljani.

Igralka Mia Skrbinac je prva javna oseba v Sloveniji po začetku gibanja #jaztudi, ki se je izpostavila kot žrtev spolnega nasilja.

Igralka je za oddaji Tednik in Dnevnik na Televiziji Slovenija opisala, da je profesor, ki ga tedaj še ni poimensko izpostavila, med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih.

Pričetek zbiranja podpisov podpore redefiniciji spolnega nasilja

Danes je začel teči tudi 60-dnevni rok za zbiranje podpisov v podporo predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu ja pomeni ja, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.