13. 1. 2020, 12:43 | Vir: STA

Na Aljaski po treh tednih na mrazu rešili 30-letnika

profimedia

Na Aljaski so pretekli teden s helikopterjem rešili 30-letnika, ki je več kot tri tedne preživel na mrazu, potem ko mu je pogorela koča, v kateri je živel.

"Naredil sem napako, da sem v peč dal velik kos kartona, da bi zanetil ogenj," je povedal Tyson Steele. "Iskra je švignila skozi dimnik in pristala na strehi," je pojasnil policiji. Niti ni vedel, da je to zanetilo požar. Zbudil se je sredi noči, ko je koča že dobro gorela, in zbežal ven, kjer je bila temperatura minus 26 stopinj Celzija.

Najprej je mislil, da je njegov šestletni labradorec zunaj, a je kasneje ugotovil, da je ostal v koči. "Nimam besed, s katerimi bi opisal to bolečino, samo kričal sem," je povedal.

Dodal je, da je v požaru razneslo tudi zaboj, poln streliva, in jeklenko s propanom. Ogenj je skušal pogasiti s snegom, ki ga je metal na svoje domovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ko je ostal brez koče, je v snegu izkopal jamo in si zgradil začasno zatočišče. Grel se je z nekaj spalnimi vrečami in plašči, zimski škornji pa so zgoreli v požaru. Jedel je hrano iz konzerv, ki jih je rešil v požaru. "Imel sem po dve konzervi na dan za en mesec. A približno polovica se je v vročini odprla in vanje je prišel dim," je pojasnil.

Računal je na to, da ga bodo začeli iskati, ko dlje časa ne bo stopil v stik z družino ali prijatelji. Mobilni telefon mu je nehal delovati. Po treh tednih bivanja na mrazu so ga rešili pretekli četrtek s helikopterjem.

30-letnik, ki je v koči, oddaljeni približno 30 kilometrov od najbližjega soseda, sam bival od septembra, bo zdaj živel pri starših v Salt Lake Cityju. "Imajo psa. To bo neke vrste terapija," je poudaril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.