9. 2. 2021, 11:24 | Vir: STA

Na avstrijskem Koroškem delež britanske različice novega koronavirusa kar 20-odstoten

Profimedia

Na avstrijskem Koroškem predstavlja britanska različica novega koronavirusa že kar 20 odstotkov vseh okužb s tem virusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zaenkrat se je ta različica najbolj razširila na Zgornjem Koroškem, je pa prisotna po celotni zvezni deželi. Za širjenje okužb so v prvi vrsti kriva zasebna druženja.

Kot piše APA, so na avstrijskem Koroškem do ponedeljka potrdili 28 primerov okužbe z bolj nalezljivo britansko različico, še 70 vzorcev pa so zaradi suma, da gre za to različico, poslali na sekvenciranje.

Okužbe se po besedah tiskovnega predstavnika koroške deželne vlade Gerda Kuratha širijo predvsem na zasebnih druženjih. Dodatno težavo predstavlja dejstvo, da okuženi pogosto ne želijo navesti stikov, ki so jih imeli, in zavračajo sodelovanje z epidemiologi, zato je širjenje okužb težje oziroma bolj ali manj nemogoče zajeziti. Velika večina stikov okuženih, ki so jih uspeli testirati, je bila tudi pozitivna na novi koronavirus.

Po vsej Avstriji sicer beležijo očiten trend naraščanja novih različic novega koronavirusa, je za APA danes opozoril Andreas Bergthaler iz raziskovalnega centra za molekularno medicino na Avstrijski akademiji znanosti.

Britanska različica virusa B.1.1.7 je nekoliko bolj razširjena na vzhodu države, medtem ko Tirolsko pesti izbruh južnoafriške različice B.1.351. Po besedah Bergthalerja je situacija na Tirolskem zaenkrat precej nejasna, je pa očitno, da imajo tam s to različico težavo.

Bergthaler zato svari, da je obsežno sproščanje zajezitvenih ukrepov, ki se je v Avstriji začelo prav danes, problematično. Po njegovem mnenju bi namreč število na novo okuženih že brez tega sproščanja zaradi bolj nalezljivih različic v nekaj tednih začelo znova občutno naraščati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.