27. 11. 2017, 09:18 | Vir: STA

Na Baliju v strahu pred izbruhom vulkana odredili evakuacijo 100.000 ljudi

profimedia
Na Baliju v strahu pred izbruhom vulkana odredili evakuacijo 100.000 ljudi (foto: profimedia)

Indonezijske oblasti so zaradi zelo velike verjetnosti izbruha ognjenika Agung na priljubljenem letoviškem otoku Bali razglasile najvišjo stopnjo nevarnosti. Kakih 100.000 ljudi, ki živijo v okolici, pa so pozvale, naj nemudoma zapustijo domove in se zatečejo na varno. Območje v krogu deset kilometrov okoli pa so zaprli za javnost.

Letališče v bližnjem mestu Denpasar je zaprto, zaradi česar je po poročanju tujih tiskovnih agencij tam obtičalo več tisoč turistov. Oblasti se bojijo, da bi vulkanski prah poškodoval letalske motorje.

Po navedbah oblasti se črn dim in pepel iz ognjenika dvigata do 3400 metrov nad njegovim kraterjem. Na vrhu okoli 3000 metrov visokega vulkana je opaziti tudi ogenj.

Ognjenik, ki je sicer miroval več kot 50 let, je v soboto izbruhnil že drugič ta teden. Prvič po uničujočem izbruhu leta 1963, v katerem je umrlo 1200 ljudi, se je prebudil v torek.

Indonezijske oblasti so zaradi povečanja aktivnosti ognjenika sicer izdale opozorilo najvišje stopnje že 22. septembra, v strahu pred izbruhom pa je takrat domove zapustilo več kot 130.000 ljudi. V minulem mesecu so oblasti stopnjo nevarnosti zmanjšale za eno stopnjo, vendar se na svoje domove po navedbah Nugroha še vedno ni vrnilo okoli 25.000 prebivalcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.