7. 7. 2020, 16:30 | Vir: STA

Na Balkanu zaradi naraščanja števila okužb omejitveni ukrepi

Profimedia

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 160 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo še deset bolnikov. Zaradi naraščanja števila okužb v regiji države uvajajo nove ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

V BiH je bilo v bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH, kjer so opravili 962 testov, v zadnjih 24 urah pozitivnih 77 oseb. V Republiki srbski so po testu 328 vzorcev potrdili okužbo pri 83 osebah. Od tega so jih 39 potrdili v Bijeljini. V BiH je trenutno aktivnih 1559 primerov, poroča regionalna televizija N1.

Oblasti BiH so uvedle nove ukrepe s ciljem onemogočanja množičnejših zbiranj. V zaprtih prostorih se lahko zbere največ 50 ljudi, obvezna je uporaba zaščitnih mask in priporočena ustrezna razdalja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Iz drugih držav regije današnji podatki še niso znani.

Na Kosovu so v ponedeljek po 429 testih potrdili rekordnih 195 novih okužb, umrli pa so še štirje bolniki, poroča turška tiskovna agencija Anadolu. Večina pozitivnih primerov, 102, je bilo v Prištini. V državi je trenutno 1688 aktivnih primerov. Doslej so na Kosovu potrdili 3703 okužb, umrlo je 79 ljudi, poroča N1.

Policijska ura

Zaradi naraščanja okužb in smrtnih žrtev v zadnjih dveh tednih od danes v mestih z velikim številom okužb velja policijska ura med 21. in 5. uro. Uvedli so jo v Prištini, Prizrenu, Uroševcu in Vučitrnu.

Srbija, kjer zadnje tedne poročajo o pomembnem porastu okužb, v 15 mestih pa veljajo izredne razmere, je za državljane Črne gore z današnjim dnem uvedla obvezno 14-dnevno karanteno. Doslej so na meji pristojni odločili, ali gredo državljani Črne gore v domačo samoizolacijo ali karanteno, sedaj pa se pred prihodom v Srbijo morajo javiti veleposlaništvu v Beogradu, ki jim določi dan prihoda.

Gre skoraj za recipročen ukrep, potem ko je Črna gora v ponedeljek za srbske državljane namesto dosedanje samoizolacije uvedla obvezno 14-dnevno karanteno.

Črna gora

V ponedeljek so v Črni gori potrdili 60 novih okužb z novim koronavirusom, skupno v drugem valu 517. Od začetka junija pa je zaradi covida-19 umrlo sedem bolnikov, poroča N1.

V Črni gori so v okviru prizadevanj za zajezitev novega koronavirusa za teden dni danes znova zaprli vrtce, gostinski obrati pa so lahko odprti do polnoči. Po tednu dni bodo ocenili, ali je ukrepe treba podaljšati. V več mestih na severu države pa so za teden dni zaprli vse gostinske objekte. V Pljevlji so prepovedali zbiranje v zaprtih in odprtih javnih krajih. Zaščitne maske so obvezne na vseh javnih krajih, zaprtih in odprtih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Severna Makedonija

V Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili 120 novih okužb, pet ljudi je umrlo za covidom-19, 125 bolnikov pa je ozdravelo, je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia sporočilo ministrstvo za zdravje v Skopju.

Od začetka epidemije so v Severni Makedoniji potrdili 7244 okužb, doslej je za covidom-19 v tej balkanski državi umrlo 351 ljudi, ozdravelo jih je 3324. Trenutno imajo v državi 3569 aktivnih primerov okužbe, od tega kar 1941 v prestolnici Skopje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.