4. 8. 2020, 19:11 | Vir: STA

Na Balkanu znova rahlo povečanje okužb

Profimedia
Na Balkanu znova rahlo povečanje okužb (foto: Profimedia)

Na Zahodnem Balkanu so v več državah spet potrdili več novih okužb z novim koronavirusom kot dan prej. V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 377 novih okužb, v Srbiji 287 in v Severni Makedoniji 75, poročajo tuje tiskovne agencije.

Srbija

V Srbiji so poleg 287 novih okužb, kar je okoli 20 več kot v ponedeljek, potrdili še sedem smrti zaradi covida-19. Opravili so 9590 testiranj. V bolnišnicah je 3430 bolnikov, od tega jih je na ventilatorjih 143, je danes sporočila epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević.

Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v Srbiji doslej umrlo 605 bolnikov. Epidemiologinja je ob tem ocenila, da se število okuženih po državi zmanjšuje, v nekaterih občinah ni niti enega primera. Še vedno pa je največ bolnikov v Beogradu in Novem Sadu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kljub umiritvi razmer nameravajo v Srbiji zaenkrat ohraniti vse ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. "Vidim, da učinkujejo in bodo ostali," je dejala o ukrepih epidemiologinja.

BiH

V BiH pa so danes potrdili več kot enkrat več primerov kot v ponedeljek. Medtem ko so v ponedeljek potrdili 165 novih okužb, jih je danes 377, umrla sta najmanj dva bolnika. Samo na območju Federacije BiH so potrdili 301 novo okužbo z novim koronavirusom, od tega 167 v Sarajevu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ker se razmere ne umirjajo je krizni štab Federacije BiH danes ponovno pozval državljane, naj upoštevajo zaščitne ukrepe, kot je na primer nošenje mask.

Severna Makedonija

Severna Makedonija je danes potrdila en primer več kot v ponedeljek. Ob 75 novih okužbah pa je v Severni Makedoniji ozdravelo 136 bolnikov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Opravili so 830 testiranj, največ novih okužb, 32, pa so potrdili v Skopju. V zadnjem dnevu je umrlo še pet bolnikov, vsi so bili starejši od 50 let. Skupno je v državi bolezni podleglo 505 ljudi. Aktivnih pa je še 3589 primerov, od tega okoli tretjina v prestolnici.

Črna gora

V Črni gori so danes ob 456 testiranjih potrdili 60 novih okužb, umrla je ena oseba. Od začetka epidemije so v Črni gori potrdili 3361 okužb, umrlo je 53 bolnikov s covidom-19. V državi je še 1439 aktivnih okužb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.