2. 5. 2021, 13:20 | Vir: STA

Na berlinskem protestu aretirali več kot 250 ljudi, v Parizu policija uporabila solzivec

profimedia

V Berlinu, kjer je v soboto zvečer shode in proteste ob mednarodnem prazniku dela spremljalo tudi nasilje, je policija aretirala več kot 250 ljudi, so danes sporočile pristojne oblasti. V spopadih med protestniki in policijo je bilo poškodovanih več kot 50 policistov, poročajo tuje tiskovne agencije.

V nemški prestolnici je ob 1. maju potekalo več kot dvajset protestov, ki se jih je udeležilo približno 30.000 ljudi. Večinoma so potekali mirno, zvečer pa so se razmere zaostrile, ko so varnostne enote razgnale shod privržencev skrajne levice. Ti niso upoštevali protikoronskih ukrepov, na policijo pa so metali steklenice in kamenje ter zažigali zabojnike za smeti, je sporočila policija.

Protestni shodi so potekali tudi zaradi povišanja najemnin, migracijske politike ter v znak nasprotovanja epidemiološkim ukrepom. Policija je na ulice v bojazni pred incidenti napotila približno 5600 policistov.

Sindikat berlinskih policistov GdP je danes sporočil, da je bilo v spopadih s protestniki poškodovanih več kot 50 policistov. Tri so morali zaradi zlomljenih kosti prepeljati v bolnišnico, je povedal podpredsednik sindikata Stephan Kelm.

"Obstajajo jasni znaki, da ne gre za politično izražanje, ampak da je temeljna pravica do svobodnega združevanja zlorabljena za legitimizacijo resnih zločinov," je povedal.

Do nasilja je bila kritična tudi načelnica berlinske policije Barbara Slowik. "Nasilje med demonstracijami je povsem nesprejemljivo," je poudarila.

Protesti ob 1. maju so v soboto potekali po vsem svetu, ponekod so se sprevrgli v nasilje. V Parizu je policija protestnike, ki so razbijali izložbe trgovin in poslovalnic bank ter zažigali smetnjake, razgnala s solzivcem. Protestov v Franciji se je v soboto udeležilo več kot 100.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel