6. 11. 2020, 21:27 | Vir: STA

Na Bidenovi poti do Bele hiše vse manj ovir

profimedia

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v Georgii in Pensilvaniji tri dni po volitvah prehitel republikanca Donalda Trumpa ter obdržal prednost v Nevadi in Arizoni. Trump medtem vodi v Severni Karolini. Štetje glasov v ključnih državah se nadaljuje, v Georgii ga bodo po napovedih ponovili, a Biden je na dobri poti do predsedniškega mandata.

Potem ko je postalo jasno, da je na njegovi poti do Bele hiše vse manj ovir, je Biden sporočil, da bo drevi po krajevnem času nagovoril Američane.

Biden ima po zadnjih podatkih v Pensilvaniji 3.311.673 glasov, Trump pa 3.298.011. Trump je razglasil zmago v Pensilvaniji in zahteval prekinitev štetja kmalu po zaprtju volišč, ko še niso začeli šteti glasovnic po pošti.

Volilni uradniki Philadelphie, kjer je Biden pobral levji delež glasov so sporočili, da je bila letos rekordna udeležba po pošti z več kot 300.000 glasovi, v živo pa je glasovalo podobno število oseb. V Philadelphii morajo prešteti še okrog 40.000 glasovnic in nihče ne dvomi, da bo večino dobil Biden.

Trump je v Pensilvaniji na začetku vodil, a je njegova prednost, ko so začeli šteti glasovnice, prispele po pošti, začela hitro kopneti. Večina tistih, ki so glasovali po pošti, je namreč demokratov. Izide v Pensilvaniji morajo po zakonu potrditi 20 dni po volitvah.

Biden je danes že pred tem Trumpa prehitel tudi v Georgii, zmaga se mu obeta še v Nevadi in Arizoni. Trump bo najverjetneje dobil Severno Karolino. Glede na projekcije ima Biden trenutno najmanj 253 elektorskih glasov, Trump pa 214. Za zmago je potrebnih 270 elektorskih glasov.

Po Pensilvaniji, ki bo kot kaže odločila predsedniške volitve, bodo vse oči uprte v Georgio, kjer je Biden zaostanek za Trumpom spremenil v vodstvo. Oddanih je bilo več kot pet milijonov glasovnic in v vsakem primeru bo sledilo avtomatično ponovno štetje glasovnic.

Če bo osvojil Pensilvanijo in Georgio, bo imel Biden več kot dovolj elektorskih glasov za osvojitev predsedniškega položaja. Na voljo ima še druge poti do potrebnih 270 elektorskih glasov, saj v Nevadi vodi za okrog 20.000 glasov, v Arizoni pa za okrog 44.000 glasov. V Nevadi morajo prešteti še 190.000 glasovnic, v Arizoni pa okrog 200.000.

Trump ima trenutno zagotovljenih 214 elektorskih glasov in bi moral za drugi mandat osvojiti praktično skoraj vse prej omenjene države. Izjemno majhnih možnosti, da se bo to zgodilo, se počasi zavedajo tudi v Beli hiši, čeprav ne pričakujejo, da bo Trump kmalu priznal poraz.

Trumpova kampanja je sporočila, da predsedniških volitev še ni konec.

"Lažne napovedi zmage Josepha Bidna temeljijo na rezultatih štirih zveznih držav, ki so še daleč od končnih," je poudaril predstavnik Trumpove kampanje Matt Morgan.

Glede Pensilvanije je dejal, da tam prihaja do številnih nepravilnosti. Med drugim njihovi opazovalci nimajo resničnega dostopa do štetja glasovnic. Državna sekretarka te zvezne države Kathy Boockvar je v četrtek zatrdila, da štetje glasovnic spremljajo predstavniki obeh taborov.

Pred tem je sedanji predsednik v izjavi o volitvah v Beli hiši dejal, da mu skušajo demokrati ukrasti zmago na volitvah, in napovedal nadaljevanje tožb. Dokazov za nepravilnosti ali prevare na volitvah ni navedel.

"Ne smemo dovoliti, da bi kdorkoli utišal naše volivce ali proizvedel rezultate. Naše številke so se skrivaj čudežno zmanjševale. Skušajo potvoriti volitve in tega ne smemo dovoliti," je dejal Trump, ki se od volilne noči razen preko Twitterja ni oglasil.

Ponovil je svoje znane obtožbe, da so določena mesta, ki jih vodijo demokrati, skorumpirana, volilne delavce, ki so prostovoljci in jim večinoma tega ni treba delati, pa je obtožil, da ponarejajo glasove ali preštevajo nezakonite glasove.

Napovedal je tudi nadaljevanje tožb. Državni sodišči v Michiganu in Georgii sta v četrtek sicer zavrgli tožbi njegove kampanje kot neutemeljeni in brez dokazov. Trumpova kampanja je napovedala še tožbo v Nevadi in po potrebi še drugje.

Ob vse večjih napetostih ob koncu volilne tekme bodo okrepili varovanje Bidna. Ameriška tajna služba bo v njegovo zvezno državo Delaware poslala dodatne agente za njegovo varovanje, poroča časnik Washington Post ob sklicevanju na neimenovane vire. Že pred prihodom novih agentov je bilo okoli kongresnega centra Chase, kjer je štab Bidnove kampanje, nameščenih več deset pripadnikov tajne službe, ki skrbijo za varnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.