2. 7. 2020, 08:00 | Vir: STA

Na brniškem letališču bodo zaradi napovedanih 120 odpuščanj protestirali

Shutterstock
Na brniškem letališču bodo zaradi napovedanih 120 odpuščanj protestirali (foto: Shutterstock)

Zaradi napovedanega odpuščanja večjega števila zaposlenih v družbi Fraport Slovenija bo Svobodni sindikat Aerodrom Ljubljana s sodelavci in drugimi organizacijami danes ob 11. uri izvedel protestni shod. Protestirali bodo pred vhodom v poslovno stavbo upravljalca ljubljanskega letališča.

Podjetje zadnja leta redno dosega večmilijonske dobičke (samo v zadnjih dveh letih prek 20 milijonov evrov), ob problemih zaradi epidemije covida-19 pa se je skoraj takoj lotilo odpuščanja zaposlenih, so do potez uprave kritični v sindikatu. Po njihovih navedbah ni pomagal niti poziv sindikata, da družba do konca julija koristi ukrep države, ki omogoča pokrivanje bistvenega dela stroškov delavcev, ki so na čakanju na delo doma.

"Na gluha ušesa je naletel tudi poziv sindikata, da naj družba v operativi koristi ukrep subvencioniranega skrajšanega delovnega časa do konca leta 2020," so dodali. Ker poslovodstvo "noče iskati drugih, do zaposlenih bolj spoštljivih rešitev", se bodo delavke in delavci zbrali na shodu, na katerem bodo protestirali proti začrtanemu odpuščanju.

Poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir je pred dvema tednoma napovedal, da bo družba seznam presežnih delavcev pripravila zaradi občutnega upada prometa na brniškem letališču, kar je posledica epidemije covida-19.

"Takšno zmanjšanje prometa narekuje ukrepanje poslovodstva, ker praktično ni dela za vse," je še obrazložil napovedano zmanjšanje števila zaposlenih za okvirno 120 ljudi, kar predstavlja četrtino vseh zaposlenih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.