21. 11. 2018, 09:20 | Vir: STA

Na čelo Interpola namesto izginulega Kitajca izvolili Južnokorejca

Profimedia
Na čelo Interpola namesto izginulega Kitajca izvolili Južnokorejca (foto: Profimedia)

Mednarodna policijska organizacija Interpol je v Dubaju za svojega novega predsednika izvolila Kim Jong-yaga iz Južne Koreje, poročajo tuje tiskovne agencije. Na tem položaju bo nasledil Kitajca Meng Hongweija, ki je izginil pred dvema mescema.

Novi predsednik bo Interpol vodil do leta 2020, ko naj bi se iztekel mandat Mengu.

Poleg Kima se je za položaj prvega moža Interpola potegoval tudi njegov podpredsednik, Rus Aleksander Prokopčuk, a je njegova kandidatura naletela na nasprotovanje v državah, ki imajo napete odnose z Moskvo, kot so Ukrajina, Litva in Estonija. Prokopčuku so nasprotovale tudi ZDA, zaradi česar je Moskva ZDA že obtožila, da so vplivale na glasovanje.

Dosedanjega predsednika Meng Hongweija svojci pogrešajo od konca septembra, ko je iz Francije odpotoval na Kitajsko. Kitajske oblasti so ga sicer obtožile, da je prejemal podkupnino in bil vpleten v nezakonite dejavnosti.

Interpol je mednarodna organizacija kriminalistične policije, ki je bila ustanovljena leta 1923 v Avstriji. Interpol danes združuje 178 držav članic. Sedež organizacije je v francoskem Lyonu. Slovenija je postala polnopravna članica Interpola leta 1992.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.