26. 12. 2021, 15:43 | Vir: STA

Na Češko po novem brez PCR-testa le cepljeni s poživitvenim odmerkom

profimedia

Na Češkem so v noči na danes prenehale veljati izredne razmere, uvedene zaradi pandemije covida-19 še v času prejšnje vlade premierja Andreja Babiša. Hkrati pa nove češke oblasti zaostrujejo pravila glede udeležbe na prireditvah in pogoje za vstop v državo, tudi za cepljene.

Z odpravo izrednih razmer so prenehale tudi nekatere omejitve glede gibanja, se pa namesto tega zaostrujejo nekatera druga pravila, kot je denimo dovoljeno število oseb na prireditvah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V ponedeljek stopajo v veljavo tudi ostrejša pravila glede vstopa v državo, ki jih je uvedla nova liberalno-konservativna vlada pod vodstvom premierja Petra Fiale.

Odrasli iz držav članic EU bodo morali po novem pri vstopu v Češko predložiti negativen rezultat testa PCR tudi v primeru, da so bili cepljeni ali preboleli covid-19. Testa ne bo treba pokazati le tistim, ki so prejeli poživitveni odmerek, kot tudi ne necepljenim otrokom, mlajšim od 12 let. Za mlade do 18. leta starosti veljata še naprej kot pogoj dva odmerka cepiva.

Obvezen test za odrasle, ki niso prejeli poživitvenega odmerka, velja ne glede na to, iz katere države prihajajo. Za češke državljane in pa tujce, ki imajo na Češkem stalno ali začasno bivališče, obvezno testiranje pred vstopom ne velja, še navaja dpa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord