25. 11. 2018, 17:47 | Vir: STA

Na referendumu so Švicarji med drugim odločali tudi o kravjih rogovih

profimedia

Švicarji so na današnjih referendumih zavrnili pobudo za subvencioniranje kmetov, ki bi ohranili rogove krav, propadla pa so tudi prizadevanja desnih populistov, ki so želeli domačo zakonodajo postaviti nad mednarodno. So pa podprli zakonska dopolnila, ki bodo zavarovalnicam omogočila večji nadzor nad domnevnimi poskusi goljufije.

Švicarski volivci so na današnjem referendumu zavrnili pobudo za subvencioniranje kmetov, ki kravam ne bi rezali rogov. Proti praksi, ki jo pobudniki referenduma označujejo za kruto, je namreč glasovalo 54 odstotkov volivcev, rezultate vzporednih volitev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Pobuda sicer ni pozivala k prepovedi rezanja rogov, temveč je terjala zgolj ustavno dopolnilo, ki bi bilo podlaga za subvencije za kmete, ki bi kravam rogove pustili - sredstva pa bi lahko ti med drugim porabili za večje hleve.

Kmetje namreč prakso upravičujejo z navedbami, da lahko tako v hlev namestijo več glav živine, eden izmed razlogov pa naj bi bila tudi varnost.

Propadla je tudi pobuda Švicarska zakonodaja na prvem mestu, za katero je glasovalo 33 odstotkov volivcev. Da bo pobuda desničarske populistične Ljudske stranke (SVP) spodletela, so pred volitvami napovedale že javnomnenjske raziskave.

Pobudniki so želeli domačo zakonodajo postaviti nad mednarodno. Trdili so, da se politiki skrivajo za mednarodnimi pogodbami, namesto da bi uresničevali voljo ljudstva, izraženo na predhodnih referendumih, denimo o zmanjševanju migracij.

Pred Švicarji je bilo tudi vprašanje o zakonskih dopolnilih, ki določajo, kakšen nadzor smejo zavarovalnice izvajati nad svojimi strankami. Volivci so s 67 odstotki glasov podprli določila, v skladu s katerimi lahko zavarovalnice zaposlijo detektive, ki pod drobnogled vzamejo primere domnevnih poskusov goljufije.

Vzporedne volitve, ki jih je opravila raziskovalna hiša gfs, naj bi končni rezultat ocenile na okoli tri odstotke natančno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.