14. 6. 2021, 14:00 | Vir: STA

Na Danskem maske obvezne le še na javnem prevozu, za postopno odpravljanje tudi Nemčija

Profimedia

Na Danskem so v pretežni meri odpravili obveznost nošenja zaščitnih mask na javnih krajih. Te so po novem obvezne le še na javnem prevozu za potnike, ko ne sedijo. Da bi ukrepe glede mask lahko v kratkem začeli sproščati, je nakazal tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn.
 

Na Danskem omejitvene ukrepe, namenjene zajezitvi širjenja novega koronavirusa, postopno odpravljajo od pomladi. Ponovno je odprto tako rekoč vse javno življenje, izjema so nočni klubi, ki naj bi vrata znova odprli septembra. Do takrat naj bi popolnoma ukinili tudi obvezne maske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V državi so ob začetku sproščanja ukrepov številke novih primerov nekoliko narasle, ni pa bilo dramatičnega povišanja. V zadnjih dneh incidenca primerov znova pada. V nedeljo so potrdili le 315 novih okužb, najmanj od februarja.

Glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) ima sicer Danska v zadnjih 14 dneh incidenco 215 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je največ med zajetimi državami.

Da bi lahko kmalu začeli opuščati pravila glede mask, je v danes objavljenem pogovoru za medijsko skupino Funke dejal tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn.

"Ob vedno nižji incidenci okužb bi lahko napredovali po stopnjah. Prva stopnja bi bila opustitev obveznih mask zunaj," je dejal. Na območjih z zelo nizkimi številkami okužb in visoko ravnjo precepljenosti pa bi nato lahko po njegovih besedah postopno prešli na opuščanje v notranjih prostorih.

V Nemčiji so maske obvezne v zaprtih javnih prostorih, pa tudi na javnem prevozu, v trgovinah, šolah in na nekaterih ulicah, kjer je veliko ljudi.

A kot številne evropske države tudi Nemčija v zadnjih tednih beleži padec okužb, kar ji omogoča nadaljevanje maja začetega sproščanja ukrepov in ponovno odpiranje javnega življenja. Krepi se tudi raven cepljenih - vsaj en odmerek je doslej prejelo 48 odstotkov odraslih prebivalcev.

Ministrica za pravosodje Christine Lambrecht je nemške dežele že konec tedna pozvala, naj preučijo, če so glede na epidemiološko stanje še potrebna določila glede mask, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.