4. 11. 2020, 20:14 | Vir: STA

Na Danskem odredili zakol vseh minkov po mutaciji novega koronavirusa

Profimedia

Vlada Danske, največje proizvajalke krzna minka na svetu, je danes sporočila, da so odredili zakol vseh minkov v državi, potem ko so na farmah teh živali ugotovili mutacijo novega koronavirusa, ki se je prenesla na ljudi.

Premierka Mette Frederiksen je odločitev na novinarski konferenci pojasnila s tem, da bi mutacija novega koronavirusa lahko ogrozila učinkovitost bodočega cepiva proti covidu-19, tako da ne bi učinkoval tako, kot bi moral.

Načelnik danske policije Thorkild Fogde je dejal, da bodo zakol začeli čimprej, opozoril pa, da gre za zahtevno nalogo, saj je od 15 do 17 milijonov minkov, ki jih gojijo zaradi dragocenega krzna, v 1080 farmah.

Novi koronavirus so zabeležili na 207 farmah, tudi nekaj primerov mutacij virusa, za katere je bilo potrjeno, da se je prenesel na človeka.

Zdravstvene oblasti so tudi ugotovile, da mutacija virusa oslabi sposobnost proizvajanja protiteles. Študije so pokazale, da bi mutacija lahko vplivala na sedanje kandidate za cepivo proti covidu-19, je dodal minister za zdravje Magnus Heunicke. Poudaril je, da pomeni mutacija virusa grožnjo za razvoj cepiva, zato je pomembno, da ukrepajo na državni ravni.

Večino primerov so sicer ugotovili na severu regije Jutland, a so odredili zakol vseh živali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.