21. 5. 2020, 12:40 | Vir: STA

Na Danskem protitelesa proti koronavirusu razvil le odstotek prebivalcev

Profimedia

Približno odstotek Dancev je bil v stiku z novim koronavirusom, kažejo rezultati raziskave o prisotnosti protiteles na novi koronavirus pri Dancih. V državi so se zaradi tako nizkega odstotka že pojavile bojazni, da bi bila lahko država bolj ranljiva ob morebitnem novem valu okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danska agencija za zdravje SSI, ki je del danskega ministrstva za zdravje ter pristojna za nadzor nad nalezljivimi boleznimi v državi, je v sredo objavila podatke raziskave, v kateri je sodelovalo 1071 Dancev.

Med njimi so protitelesa potrdili pri zgolj 12 osebah, kar predstavlja 1,1 odstotka.

Skupno so k raziskavi povabili 2600 naključno zbranih Dancev. Da jih testirajo na protitelesa na novi koronavirus, pa je pristalo 1071 oseb.

"Na kolektivni ravni nimamo nobene odpornosti, kar pomeni, da obstaja grožnja, da se epidemija znova razširi," je ocenil infektolog na eni od danskih največjih bolnišnic Rigshospitalet Jens Ludgren.

SSI je ob objavi rezultatov sicer opozorila, da gre za preliminarne rezultate ter da obstajajo številni dejavniki, zaradi katerih je težko te podatke posplošiti na celotno prebivalstvo Danske. Poleg tega so bili pri izvedbi tokratne raziskave omejeni zgolj na pet območij v državi.

Na Danskem so doslej potrdili 11.117 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 544 oseb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.