11. 6. 2020, 14:34

Na Dunaju odslej poleg vrtcev brezplačne še celodnevne šole

© C.Jobst/PID

Od letošnjega septembra dalje bodo vse javne celodnevne šole na Dunaju brezplačne, vključno s kosilom. Starši bodo s tem prihranili 180 evrov na mesec, mesto pa bo za ta ukrep namenilo 40 milijonov letno. Poleg tega so tako javni kot zasebni vrtci v avstrijski prestolnici že deset let brezplačni.

Na Dunaju bo v prihodnjem šolskem letu 63 osnovnih in sedem srednjih šol ponujalo celodnevno obliko šolanja. To pomeni, da se za razliko od popoldanskega varstva preko celega dneva izmenjujejo pouk, samostojno učenje in prostočasne dejavnosti. Doslej so morali starši otrok, ki so bili vključeni v celodnevni program, mesečno plačevati 180 evrov, z novim šolskim letom pa bo tako strošek šole kot tudi kosila prevzelo mesto. Starši bodo glede na potrebe doplačali le za dodatno podaljšano varstvo od 15.30 dalje ter za dodatno malico. Socialno ogroženi so oproščeni tudi teh doplačil.

»Na ta način presegamo socialne razlike in vsem otrokom zagotavljamo enake pogoje,« je poudaril dunajski minister za izobraževanje Jürgen Czernohorszky. »Celodnevna oblika šolanja je pedagoško najboljša oblika za otroke, saj je pri tem šolski dan jasno in smiselno strukturiran. Potek dneva sledi izmenjavanju učnih in prostočasnih dejavnosti, ki omogočajo skoncentrirano delo, dopuščajo pa tudi mir in ustvarjalnost. Tudi socialni status staršev v celodnevnih šolah nima tako velikega pomena, saj ni pomembno, ali ima doma otrok svojo sobo in računalnik,« še dodaja Czernohorszky.

Ponudba celodnevnih šol se na Dunaju stalno povečuje. Z novogradnjami, prenovami in širitvami bodo vsako leto odprli še dodatnih deset lokacij s celodnevnim programom. Do leta 2025 naj bi celodnevno obliko šolanja ponujalo že 120 šol. 

Poleg tega so v avstrijski prestolnici že deset let brezplačni tudi vrtci, tako javni kot zasebni. Starši doplačajo le 65 evrov mesečno za prehrano in še za morebitne dodatne storitve, kot so na primer daljši odpiralni čas ali posebne pedagoške vsebine.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.