18. 10. 2018, 11:29 | Vir: STA

Na evropski dan trgovine z ljudmi: Prisilno delo in izkoriščanje delavcev je v porastu!

profimedia

Evropski dan boja proti trgovini z ljudmi, 18. oktober, poudarja pomen ozaveščanja o trgovini z ljudmi. V Sloveniji je prevladujoča oblika izkoriščanje prostitucije. A pristojni želijo povečati zavedanje tudi o drugih oblikah, predvsem o prisilnem delu. Delavska svetovalnica vlado poziva, da boj proti vsem oblikam uvrsti med prioritete.

Trgovanje z ljudmi, katerega namen je prisilno delo in izkoriščanje delavcev, se povečuje.

V državah članicah EU predstavlja 21 odstotkov vseh registriranih žrtev trgovine z ljudmi, a prave razsežnosti problema večinoma ostajajo prikrite. Prepoznavanje, odkrivanje in dokazovanje te oblike trgovine z ljudmi je namreč zelo zahtevno, so ob evropskem dnevu opozorili v uradu vlade za komuniciranje.

Po njihovih navedbah se je še pred nekaj leti ob tovrstnih kaznivih dejanjih pojavljalo tudi fizično nasilje, storilci so omejevali osebno svobodo, žrtve pa so v posamezni državi prebivale in delale nelegalno. Zadnja leta pa storilcem, ki želijo doseči svoj cilj, ni treba več izvajati nasilja in uporabljati prisilnih metod. Delodajalci namreč zlorabljajo socialno ranljivost delavcev, metode izkoriščanja pa postajajo vse bolj prefinjene.

Prisilno delo in izkoriščanje delavcev, ki se pojavlja v vseh sodobnih družbah, postaja celo strukturni element nekaterih gospodarskih panog. Toda gre za grob poseg v temeljne pravice in svoboščine posameznika, so opozorili v uradu.

Letošnji dan v Sloveniji obeležujemo z dvema preventivnima projektoma, ki jih sofinancira medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi. Projekt Za-govor se osredotoča na informiranje, svetovanje in zagovorništvo žrtev delovnega izkoriščanja in prisilnega dela ter na identificiranje in pomoč morebitnim žrtvam trgovine z ljudmi. Projekt izvaja Delavska svetovalnica.

Drugi projekt pa izvaja Združenje DrogArt, ki je v tem tednu v Ljubljani znova odprlo t. i. sobo pobega. V njej lahko obiskovalci na lastni koži preizkusijo pasti izkoriščevalskega dela. Če želijo pobegniti iz sobe, morajo rešiti različne situacije, ki simulirajo izkoriščevalska delovna razmerja.

V Sloveniji prevladuje izkoriščanje žrtev za spolne zlorabe, redkeje pa prepoznajo druge oblike izkoriščanja. Lani so prepoznali 66 žrtev trgovanja z ljudmi, v vseh primerih pa je šlo za trgovino z ljudmi za spolne zlorabe in spolno izkoriščanje.

Policija in tožilstvo pa sta s kriminalistično preiskavo letos razbili mednarodno kriminalno združbo, ki je žrtve izkoriščala za kazniva dejanja telefonskih goljufij. Julija je bila vložena obtožnica zoper šest fizičnih oseb zaradi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi ter zoper eno fizično osebo zaradi pomoči pri kaznivemu dejanju trgovine z ljudmi.

Žrtve, ki so bile praviloma s Tajvana, so po navedbah tožilstva zaklenili v klicne centre, jim omejili svobodo gibanja, odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih z grožnjami prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra izvajale kazniva dejanja goljufije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.