9. 1. 2019, 08:14 | Vir: STA

Na Floridi nekdanji obsojenci odslej lahko volijo

Profimedia

Na Floridi je v začela veljati presenetljiva referendumska odločitev volivcev te ameriške zvezne države, ki je okrog 1,4 milijona nekdanjim obsojencem za kazniva dejanja povrnila volilno pravico. Ti so se lahko od torka naprej začeli registrirati za udeležbo na volitvah.

Odločitev volivcev Floride je bila presenetljiva zato, ker so na državni ravni za guvernerja in za zveznega senatorja izvolili republikanca. Republikanci veljajo za stranko reda in zakona, kar v ameriškem političnem ozračju predvsem pomeni neusmiljenost do kršiteljev zakona. Pobude za boljše razmere v zaporih in za pravice obsojencev so doslej prihajale iz demokratske strani.

Nekdanji kaznjenci namreč spadajo v tiste obrobne skupine, ki ponavadi volijo demokrate, če se sploh potrudijo na volišča. So izjeme, kot na primer obsojenci za velik finančni kriminal, a je teh malo. Če bi konvencionalna modrost v tem primeru obveljala, so demokrati pravkar na Floridi dobili veliko več glasov od republikancev.

Na Floridi je za zapahi deset odstotkov prebivalstva, od tega vsak peti odrasli temnopolti Američan. Temnopolti Američani so od 60. in 70. let prejšnjega stoletja naprej trdna volilna baza demokratov. Sužnje so sicer osvobodili republikanci, ki so se po državljanski vojni zavzemali za pravice temnopoltih, demokrati pa so bili za vrnitev v stare čase.

Do tektonskega premika je prišlo šele z demokratskima predsednikoma Johnom F. Kennedyjem in še bolj Lyndonom Johnsonom, ki je spravil skozi kongres zakonodajo o državljanskih pravicah, ki je šele vsaj uradno povsem odpravila rasno diskriminacijo. Demokratska stranka je s tem izgubila ameriški jug, saj so belci tam drli v vrste republikancev in stranki sta zamenjali vlogi. Nekoč podeželska in zaostala demokratska stranka je postala stranka urbanih središč in napredka, republikanska pa danes namesto kot nekoč v industrijskih centrih vlada na podeželju.

Florida je bila doslej ena od tistih držav, kjer nekdanji kaznjenci niso smeli voliti, razen če so dobili to pravico nazaj s pomilostitvijo guvernerja. Obsodba za kaznivo dejanje je namreč avtomatično prinesla odvzem volilne pravice. Tudi po referendumu pa to na Floridi še naprej velja za obsojence za spolne zločine ali umore.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.