9. 5. 2019, 14:54 | Vir: STA

Na Floridi zdaj po novem oborožujejo še učitelje

profimedia

Republikanski guverner ameriške zvezne države Florida Ron DeSantis je podpisal zakon, ki učiteljem v javnih šolah dovoljuje, da se oborožijo. Zakon bo začel veljati 1. oktobra. To je odgovor republikancev in podpornikov orožja na pokole v ameriških šolah, ki je v skladu z idejo predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Floridski zakon se dobesedno dela norca iz številnih ameriških šolarjev, ki so se po lanskoletnem strelskem pokolu na šoli v Parklandu, kjer je umrlo 17 ljudi, dvignili v proteste po vseh ZDA in zahtevali ostrejše zakone proti orožju. Republikanci na Floridi so namesto tega poskrbeli, da bo orožja še več in to tudi v šolah.

Florida je znana po zakonu, ki omogoča umore, če ni prič in strelec trdi, da se je počutil ogroženega, čeprav je imel pred seboj neoboroženo osebo. Le dovolj prepričljiv mora biti na policijskem zaslišanju, ko prijavi silobran.

Da je s sedanjim zakonom morda nekaj narobe, priča dejstvo, da ga je DeSantis podpisal brez vsake ceremonije za zaprtimi vrati in v sredo podal le kratko sporočilo za javnost, da je to storil.

Zakon uvaja poseben program za oboroževanje in urjenje učiteljev, v katerega se lahko šolska okrožja prostovoljno vključijo. Demokrati in večina učiteljev so proti, kajti menijo, da bodo šole s tem še manj varne kot doslej.

Morebitnemu strelcu po novem med drugim niti ne bo več treba tihotapiti orožja v šolo pred pokolom, ampak ga lahko ukrade učitelju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.