28. 12. 2020, 16:07 | Vir: STA

Na Gorenjskem močno sneženje, na primorski avtocesti zdrsi tovornjakov

Dars nadzorne kamere

Na Gorenjskem danes močno sneži. Na prometnoinformacijskem centru za državne ceste zato pozivajo voznike, naj se ne odpravljajo na pot, če ni to res nujno. Težave so tudi na primorski avtocesti zaradi zdrsov tovornih vozil.

Na primorski avtocesti iz smeri Ljubljane proti Vrhniki izločajo tovorna vozila nad 7,5 tone. Zdrsi tovornih vozil ovirajo promet na območju med Vrhniko in Logatcem proti Kopru ter na razcepu Malence iz smeri ljubljanskega Rudnika proti Štajerski.

Do zdrsov tovornih vozil je po podatkih prometnoinformacijskega centra prišlo tudi na vzhodni ljubljanski obvoznici od Bizovika proti Golovcu ter na cesti Ljubljana-Medvode. Zastoji nastajajo na primorski avtocesti med Logatcem in Ljubljano ter med Ljubljano in Vrhniko ter na južni ljubljanski obvoznici proti Dolenjski.

Na cestah na Gorenjskem so posipne in plužne skupine. "Vozite previdno, s primerno varnostno razdaljo in prilagojeno hitrostjo," še dodajajo na prometno-informacijskem centru.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Zaradi zasneženega cestišča je zaprta tudi regionalna cesta Volče - Solarji. Popolna zapora je na avstrijski strani prelaza Korensko sedlo, na slovenski strani so obvezne verige, enako kot na prelazih Ljubelj in Jezerski vrh.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) sneži predvsem na severozahodu države, kjer bo do večera lahko zapadlo tudi do 60 centimetrov snega. Zaenkrat ga je ponekod že od 20 do 30 centimetrov.

"Količina je odvisna od nadmorske višine. Višje kot je, bolj je sneg suh in se hitreje nabira kot pa v nižinah, kjer je bolj moker in kjer ponekod sneg prehaja v dež," je povedal dežurni prognostik Andrej Velkavrh.

Največ novozapadlega snega pričakuje v Zgornjesavski dolini in zaprtih alpskih dolinah. Zvečer naj bi padavine oslabele. V torek bo še lahko snežilo na Gorenjskem, delu Koroške in višjih legah Severne Primorske in Notranjske.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord